Szüret előtt

Szüret előtt

Színesül az ősz. Közel a szüret ideje, a betakarításra is készülni kell.

A hűvös, tiszta pince, jól szellőztethető kamra álljon készen, amikor szükség lesz rá. Fertőtlenítésükhöz legmegbízhatóbb a mész. Itt nem a „festés”, hanem a falak mésszel történő bevonása a lényeg.

  • A gyümölcs-és zöldséges rekeszek alapos lemosása, fertőtlenítése elengedhetetlen. A napsugár is segít ebben: tegyük tehát a rekeszeket a napra.
  • Folytassuk a letermett, öregebb gyümölcsfák nyár végi metszését, ez lehet ritkító és fiatalító metszés. Távolítsuk el a fattyúhajtásokat is.
  • Az egyszer érő szamóca virágrügyeinek kialakulása megkezdődik. A növények termőképessége növelhető, ha szeptember második felében nem kell szárazságtól szenvedniük.
  • A hullott gyümölcsöt naponta szedjük össze. Az almából rétesbe, süteménybe való reszeléket, az egészséges héjából, a másra nem alkalmas példányokból pedig almaecetet készíthetünk.
  •  A lehullott, hibás szilva és körte cefrének való. Az legyen a törekvésünk, hogy semmi ne menjen veszendőbe. A zöld hulladékkal töltsük fel a komposztot.
  • Nitrogént már ne pótoljunk: a gyümölcsfáknak szeptember közepétől október végéig semmiféle gyorsan ható nitrogéntrágyát nem szabad adni. Csökkentené a rügyek és a gyökerek fagytűrő képességét.
  • A zöldségfélékben ilyenkor, 50%-kal is növekszik a nitrát-tartalom a nyári értékekkel szemben. Hogy mérsékelhessük, a szedés előtti utolsó héten bőségesebben öntözzünk. A szedést mindenképpen napfényes időben végezzük, de ne a délelőtti, hanem a délutáni órákban. 

 

Egyszerű és ésszerű – a zöldtrágyázás

Fehér mustár
Fehér mustár

Alig akad ma már kertészkedő, aki évente, vagy kétévenként istállótrágyához jut, s így biztosítja a tápanyagokat a termelendő zöldségfélék számára. Körülményes, időigényes, nem is olcsó mulatság. Vannak, akik a műtrágyákban bíznak. Pontos adagolás, egyszerűen kiszámítható, „tiszta munka”. De ez nem pótolja a szerves-trágyákat. Kevesen vannak még, akik valóban komoly felelősséget éreznek családjuk egészsége iránt, s felmérik a zöldség, gyümölcs vegyszeres, illetve vegyszermentes termesztése közötti óriási különbséget. És ha nehezebb is, megpróbálnak új megoldásokat alkalmazni. A termesztés a talaj előkészítésével kezdődik. Tehát azzal, milyen jellegű tápanyagokkal látják el. Ma már szerves trágya is kapható műanyag tasakos csomagolásban. Akinek telik rá, megvásárolhatja. De a zöldtrágyázás az igazán egyszerű és gazdaságos módszer.

A betakarítást követően elég a sekély talajművelés, kevés növekedésserkentő műtrágya. És még szeptemberben is elvethető a fehér mustár (Sinapis alba), őszi káposztarepce (Brassica napus), a mézontófű (Phacélia tanacetifolia). A pohánka (Fagopyrum esculentum) a gyenge minőségű talaj feljavítására, az ugyanazon kultúrák termesztésének megszakítását előkészítve, a takarmányborsó (Piszum sativum) és a rozs (Secale cereale) keveréke a leghatékonyabb.

A repcét, mivel a káposztafélékkel rokon, ezek után ne vessük. A pohánka, más néven hajdina vetőmagját Szlovákiában a natúra-, vagy madáreledel-boltokban keressük. Tenyészideje rövid, az őszi, 20 fokos hőmérsékleteken gyorsan fejlődik. Nemcsak tápanyagokkal tölti fel a talajt, hanem meg is tisztítja a talajlakó kártevőktől (pl. a cserebogár pajorja). Az sem baj, ha ősszel nem forgatjuk be a zöldtrágya növényt a talajba, s ott érik a fagyok. A zöldtrágyaként vetett növények felbecsülhetetlen haszna még az is, hogy sűrűn és gyorsan nőnek, s teljesen elnyomják a gyomnövényeket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: