Ez már a nyár!

kert-1024x640

És a kertben, ha időben vetettünk, ültettünk – minden héten szüret! A paraj, cukorborsó már a mélyhűtőben, újhagymából, retekből, salátából minden nap kerül az asztalra annyi, hogy a családot elegendő friss ízekkel, vitaminokkal ellássuk.

Most ültethető

BimbóskelŐszi fejes káposzta (lehetőleg hazai fajtákat válasszunk) és áttelelő kelkáposzta (hosszú tenyészidejű). Mindkettőnek rendszeres öntözésre, jó tápanyagellátásra van szüksége.

Bimbóskel (késő őszi, téli fajták), mélyebbre ültessük, mint a palántaágyban volt.

Karfiol (7-9 hét alatt beérik), tehát 2-3 hetenként palántázható, hogy folyamatosan legyen belőle, s ne egyszerre érjen be valamennyi. De akár helyrevetéssel is termeszthetjük (40×5 cm távolságra kerüljön a földbe a magja), köztes növénye lehet a hónapos retek.
póréhagyma2
Leveleskel őszi szedésre a hónap második felében palántázható. Sor- és tőtávolsága 40×50 cm. Legközelebb (téli szedésre) júliusban ültessünk belőle.

Póréhagyma késő őszi, téli szedésre 10 cm mély barázdákba ültethető (30×10 cm). A gyökereket ne csípjük vissza. Gondoskodjunk a laza, könnyű talajról.

Fontos, hogy zöldséglégy-hálóval védjük a most kiültetett palántákat a kártevők ellen. Jobb, mint a vegyszeres védekezés.


Őszi szedésre, tárolásra: mostantól vethető a cékla

cekla 2020Sokan elsietik, már márciusban, áprilisban elvetik. Gyorsan megnő, nyár elején már felszedhető. Ez nem is volna baj, ha friss fogyasztásra, eladásra szánnák és nem ezt a korai termést próbálnák télre is tárolni. Aminek semmi értelme. Hiszen egészségvédő, vérképző hatását csak akkor tudja kifejteni, ha minőségét megőrizheti.

A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) vitamin-és ásványianyag-tartalma igen magas. Főként káliumban gazdag. Ennek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalmának köszönhetően igen jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk egyensúlyának helyreállításában, a máj működésének javításában. Kutatások bizonyítják, hogy a rákos sejtek szaporodását gátolja, a daganatos megbetegedések megelőzését segíti. Stimulálja az idegrendszert, javítja a vérkeringést.

Másodveteményként, korai burgonya, káposzta, borsó után mostantól vethető. A fajtáktól függően akár augusztusig is.


Gyümölcsritkítás

A természetes gyümölcshullás június 24-e táján szokott bekövetkezni. Az oka összetett: a kártevők megjelenése, rossz termékenyülés, kedvezőtlen virágzáskori időjárás, fagykárosodás vagy tápanyag-és vízhiány. Előidézheti egyszerűen az is, hogy túl sok termés kötődött. Ha úgy ítéljük meg, ez önmagában nem elegendő, akkor el kell végeznünk a gyümölcsritkítást.

Az őszibarack és a kajszi termésérésekor a legtöbb tápanyagot a csonthéjképződéshez használja fel. Ezért ezeknél különösen fontos az idejében elvégzett termésritkítás. Dióméretben le kell szedni a gyümölcsök egy részét. A cél az, hogy minden két gyümölcs között maradjon annyi hely, hogy ott még egy harmadik is elférjen. Vagyis: ne legyenek túl közel egymáshoz, hogy zavartalanul fejlődhessenek. Ezáltal jóval nagyobbak lesznek a gyümölcsök, ízletesebbé, zamatosabbá válnak.

Az almatermésűek bogernyőben virágoznak, ezért több gyümölcs képződik egymás mellett. A természetes gyümölcshullással ugyan csökken a számuk, ennek ellenére szükség van a ritkításra: egy bogernyőben két gyümölcsnél többet ne hagyjunk!

A fejletlen, lehullott, vagy leszedett gyümölcsöt össze kell szedni és meg kell semmisíteni, hogy a gyümölcsdarazsak lárvái elpusztuljanak. A fa tövénél hagyott hullott gyümölcs megfertőzheti az oltás helyét.

Önnek ajánlott

Leave a Reply