Idén is változik a nyugdíjrendszer

nyugdíjas-pénz-pixabay-Alexas_Fotos

Több mint 1,4 millió szlovák nyugdíjas várja majd decemberben a 13. nyugdíjat, amit az előző kormány az utosló pillanatban fogadtatott el a parlamentel. A Smer képviselői által kezdeményezett törvényjavaslatot közvetlenül a parlamenti választások előtt terjesztették a parlament elé, ami miatt több bírálat is érte a kormányt. Az államfő is úgy vélte, hogy visszaéltek a gyorsított törvényalkotási eljárás intézményével, ezért az alkotmánybírósághoz fordult. A jelentősebb változások a nyugdíjak terén azonban nem a 13. nyugdíjjal érnek véget, januárban jön az érdemi változás. A legtöbb nyugdíj ismét emelkedik egy keveset majd a inflációs korrekció következtében.  Nemcsak a minimális nyugdíjak lesznek magasabbak, hanem az újonnan megállapított nyugdíjak is.

MPSVaR-02A kormány azonban további változásokat is tervez. Júliusától hatályos az törvénymódosítás, amely az úgynevezett karácsonyi támogatást a 13. nyugdíjjal helyettesíti. Minden nyugdíjasnak az az összeget kéne ráadásként megkapnia decemberben, amit átlagosan kapnak. Az öregségi nyugdíjasoknak tehát 460,40 eurót kéne kapniuk, a korkedvezménnyel nyugdíjba menőknek 433,20 eurót, a fogyatékkal élő nyugdíjasoknak, akiknek a munkaképessége meghaladja a 70% -ot, 380 eurót kell kapniuk.

Nem minden világos

Elméletileg, mert még nem világos, hogy milyen változásokat vezet be a jelenlegi kormány. A tizenharmadik nyugdíjat ugyan jóváhagyták, de a törvényt megtámadták az Alkotmánybíróságon.  Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint kisebb változtatások lehetnek a törvényben. Bevezethetik a 13. a nyugdíjat lépcsőzetes formában is, azaz az alacsonyabb nyugdíjban részesülők többet kaphatnak, a magasabb nyugdíjat kapók pedig valamivel kevesebbet.

A nyugdíjainflációval kapcsolatban eddig úgy számítják, hogy januárjától 2,3% -kal, de legalább egy garantáltan rögzített összeggel minden nyugdíjat megemelnek. A garantált összeget az egyes nyugdíjtípusoknak a Társadalombiztosítási által 2020. június 30-án jelentett átlagos havi összegének 2% -ában határozzák meg. Az átlagos öregségi nyugdíj május végén 484,18 EUR volt, így ha a rögzített összeget ebből az összegből számítanák, akkor az öregségi nyugdíjat legalább 9,70 euróval kéne emelni.

A miniszter tervei

miniszter prace-socialnych-veci-a-rodiny-clanokWMinden olyan jelenlegi és jövőbeli nyugdíjas, aki évekig minimálbéren dolgozott, nyugdíjba vonulása után is minimális nyugdíjat kaphat, ha az összes feltételnek megfelel. Ez januártól ismét emelkedik majd. Júliustól a megélhetési minimum összege (210,20 euróról 214,83 euróra) növekszik. A minimális nyugdíj összege ehhez van kapcsolva, úgyhogy 35 ledolgozott év után ezek a nyugdíjasok most 355,40 EUR-t kapnak, januártól 381,90-re emelkedne a nyugdíjuk, ami 26,50 eurós növekedés lesz. Persze a kormány a minimális nyugdíjakra vonatkozó jogszabályokat is rossznak tartja, és módosítani akarja azokat.

Nem szeretnék ugyanis, hogy a minimális nyugdíjak gyorsabban emelkedjenek, mint a többi nyugdíj. A munkaügyi miniszter ezért nem zárja ki a további változásokat. A miniszter támogatja a nyugdíj felső határának fenntartását, de szerinte azt egyénileg kell meghatározni. Azt állítja az embereknek tudniuk kell, hogy ha 41 évet ledolgoznak, akkor biztosak lehetnek abban, hogy attól a pillanattól kezdve nyugdíjat kapnak. Ez a 18 éves koruktól dolgozóknál az 59. életév betöltésénél lenne, de aki továbbtanul, annak akár öt évvel is kitolódhatna a nyugdíjkorhatár. A miniszternek olyan tervei is vannak, hogy a dolgozó gyermekek járuljanak hozzá szüleik nyugdíjaihoz. Azt szeretné, ha a gyermekek járulékaik egy részét közvetlenül a szülőknek fizetnék.

Önnek ajánlott

Leave a Reply