A diófa helyigényes!

diófa
Mégis szeretnénk rábeszélni mindenkit, akinek kertes háza, udvara van, hogy ültessen diófát! (Manapság egy kg tisztított dió 10-12 euróba kerül.)

Egészséges növekedéséhez és kiegyensúlyozott termőképességéhez kövér, humuszos, nedves, vályogos homoktalajra van szükség. Ültetés előtt a talajt komposzttal és/vagy kéreghumusszal és kőzetliszttel kell javítani.

diooltvanyok diófa

Feketedió-oltványt általában ősszel jobb ültetni, azonban ma többféle, a dió héjának vastagsága szerint megkülönböztetett, megbízhatóan fajtaazonos, oltott diófacsemeték közül választhatunk.

Nem lehet ellenérv, hogy több mint tíz évet is várni kell a termőre fordulására. Ez csak a magról nevelt fákra volt érvényes. Az oltott diófacsemeték már a harmadik-negyedik évben termőre fordulnak. Tömött, de nem túl magas koronájú fává növekednek. Vannak papírhéjú, félpapírhéjú és kőhéjú diófajták. Legmegfelelőbbek a félpapírhéjú fajták, ezeknél a csonthéj: bél aránya 50:50%. Könnyen tisztíthatók, raktározással is sokáig megőrzik minőségüket. Szlovákiában ilyen az Apollo, Buchlov, Jupiter, Magdon, Mars, Saturn, Seifersdorf fajta.

Figyelemre méltóak az ún. szentiváni fajták. Ezek későn hajtank, virágoznak, ezzel kivédik a kései fagyokat.

A dióbél fogyasztását nemcsak a reformkonyha népszerűsíti. Régóta hagyományos és kedvelt tölteléke édes tésztaféléinknek. Jó ha tudjuk, szerepe van a magas vérnyomás kezelésében, mivel csökkenti azt, valamint a vér koleszterinszintjét, erősíti az idegeket. Csonthéja a száraz magházzal együtt megfelelő módon főzve gyógyítja a száraz köhögést.

Rengeteg pozitív hatása van, amivel egészségünket támogathatjuk. A teljesség igénye nélkül:

Vérnyomás

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!

Koleszterin

A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben.
Napi mindössze 25g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát.

Keringés

A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Napi néhány szem dió már biztosíthatja a kívánt hatást.

E-vitamin

A dió fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns. Ezáltal erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.

Cukorbetegség

A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

Terhesség

Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították. Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.

Jótékony ásványi anyagok

A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos  létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért  felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésben és nuklein sav szintézisben. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal.

Egészséges bőr

A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint „bázis olaj” különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply