Mindig akad tennivaló!

tennivaló

Az egyre hűvösebb nappalokkal és a még hidegebb éjszakákkal folytatódó „vénasszonyok nyara” külön munkát ad a kertjük termését féltőknek, virágaikban gyönyörködőknek. Soroljunk fel mi az a néhány fontos tennivaló, amiről nem szabad megfeledkeznünk:

Szellőztessük a gyümölcs- és zöldségtárolókat, hogy be ne fülledjenek, túl ne melegedjenek. Egyúttal azonban védjük az éjszakai hirtelen lehűléstől. Ellenőrizzük a termények minőségét, a hibás, vagy romlani kezdő példányokat azonnal távolítsuk el, nehogy megfertőzzék a többit.

A télire elraktározott burgonya számára nagyon nehéz biztosítani az optimális 3-5 C fokos hőmérsékletet. Ezért gyakran előfordul, hogy csírázni kezd. A Neo-Stop készítménnyel ezt megakadályozhatjuk. Csak a csírákra hat, az emberi fogyasztás szempontjából nem káros. Egyszeri használata (tárolás előtt) három hónapon keresztül gátolja a csírázást.

A cikória gyökerét szedjük ki a földből, ültessük el egymás mellé rakva, egy vödörbe, nagyobb edénybe, s vigyük a hajtatóba, a fólia alá, vagy az üvegházba. Sötétítsük el, majd a kívánt időben hajtassuk.

A repedt, de szép, érett, tömött fehérkáposzta fejeket ne hagyjuk megromlani. Reszeljük le, majd kissé megsózva, kinyomkodva belőle a túl sok levet, sütőben pirítsuk készre (ahogyan rétesbe, tésztára szoktuk). Kihűtve adagoljuk a mélyhűtőbe. Megőrzi eredeti állagát. Kevés helyet foglal el, konyhakészen felhasználható. A lila káposzta jól bírja a tárolást. A repedt fejeket se dobjuk a komposztba: felszeletelve, legyalulva, csalamádéba, fehér paprikába töltve ízletes, vitaminban gazdag téli savanyúság készülhet belőle.

tennivaló
Mikulásvirág

A mikulásvirág, más néven karácsonyi csillag, a rövid nappalok növénye. Ha két hónapon keresztül, csak napi 10-12 óra nappali világosság éri, s közben rendszeresen öntözzük, kivirágzik, vagyis szép, paprikapiros sziromleveleket fejleszt. (Jó, ha tudjuk, van már sárga és fehér, sőt pöttyös, cirmosan csíkos, fehér-piros, vagy sárga-piros mikulásvirág is.) Pontosan „időzíthetjük” tehát, s ha több lenne a nappali világosság, egyszerűen napi 12-14 órára be kell sötétíteni azt a helyiséget, ahol tartjuk. Vigyázat, a szobanövények helyét (tehát a mikulásvirágét se) ne változtassuk feleslegesen, mert lehullatják a levelüket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: