Virágzó cserjék szaporítása

mályva cserjéket
9CM_MAGSUS_B-susan
A liliomfa

Sokan kedvelik a cserjéket, de cserépben, konténerben megvenni – drágállják. Ha séta közben, úton-útfélen virágzó bokrokat, cserjéket látunk, s megtetszenek, ne féljünk egy-két hajtást, hajtáscsúcsot lemetszeni, letörni rólunk.

Ha megfelelő végrügyek vannak rajtuk, akkor könnyen megerednek. De a szomszédok, ismerősök is szívesen adnak néhány dugványnak való hajtást, ha megkérjük őket. A dugványokat lehetőleg kora délelőtt vágjuk le. Néha a gyengébb oldalhajtások jobban megfelelnek hajtatásra, mint a csúcshajtások.

Legtöbb esetben elegendő, ha hosszúságuk 5-8 cm.

Melyik mikor szedhető?

Májusban/júniusban: juhar, azálea, kecskerágó, cserszömörce, rododendron (kisvirágú), gyöngyvessző, iszalag (márciustól júliusig).

Májusban/júliusban: aranyfa, lonc, mályvacserje, Prunus glandulosa „Alboplena”.

Júniusban: kékszakáll, vörösgyűrű som, lonc, bodza, gyöngyvirágcserje, boglárkacserje, kalkwitzia, füzek fajai, díszribiszke, kúszó hortenzia, Kálmia.

Júniusban/júliusban: Boróka, zanót, pimpó, liliomfa, jázmin, jezsámen, rózsa, Rhododendron praecox, japánbirs, madárbirs, pipavirág, kúszó keserűfű.

Virágzó cserjék

Virágzó cserjék hallatán már a kedvünk is jobb, vizuálisan azonnal megjelennek előttünk a tavasztól őszig nyíló pompás növények. Kertünk monoton zöld színét azonnal egyensúlyba hozzák vidámságukkal, sokszínűségükkel. Egyes fajták virágaik mellett színes levelükkel is díszítenek, ami még jobban feldobja a kert hangulatát. Virágzó cserjéink magasságával is szabadon játszhatunk. Alacsonyabb díszcserjék kerülhetnek előkertbe, sziklakertbe, és készülhet belőlük kis növésű sövény is. A magasabb díszcserjék pedig kifejezetten jól takarnak, ideálisak takaró sövénynek.

bibor_cserszomorce_oth_129-7_vbig
Bíbor cserszömörce (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’)

A virágzó cserjék között nem csak lombhullató fajták vannak, hanem örökzöldek is. Az örökzöld virágzó cserjék kettős funkciót látnak el, virágaikkal tavasztól őszig, ugyanakkor levelükkel egész évben mutatnak. Szerepük szerint lehetnek szoliter növények, dézsás növények, melyek teraszunkat, kertünket ékesítik. Azonban ízléses ágyásokat, sövényeket is kreálhatunk belőlük, melyek az örökzöld sövények egyhangúságát törik meg.

Kevés gondozást igényelnek. Időnként tápanyagozzuk őket, hogy új erőre kapjanak, öntözzük forró nyarakon, és metsszük a szebb fejlődés érdekében. Helyezzük a növényeket napos vagy félárnyékos fekvésbe.

Válasszunk olyan virágzó cserjéket kertünkbe, melyek sokáig virágoznak, némely típusa egész nyáron ontja virágait. Kontérenes virágzó cserjéink szerencsére majd egész évben (áprilistól novemberig) ültethetők, így akár a virágos példányokat is nyugodtan telepíthetjük, akkor is biztosan erednek. Virágzó cserjék kiválasztásánál vegyük figyelembe a kert- és talajadottságokat, a fényviszonyokat, az ültetendő növény igényeit, hogy milyen gondozást kíván.

 

Rhododendron praecox cserjéket
Rhododendron praecox

Önnek ajánlott

Leave a Reply