Šťavel

Ne nézzünk savanyúan a sóskára!

Kevés kertben található a sóska, ez a termesztését tekintve rendkívül igénytelen, viszont élettani hatásait értékelve nagyon egészséges főzeléknövény. Megél a soványabb földben is, azonban igazán dús, zsenge levelei a mély, tápanyagokban gazdag... Bővebben »
Viszket

Mitől viszket a bőrünk?

Mire utal a bőrviszketés? Mitől viszket? A kérdés bonyolult, a válasz azonban nem csak a bőrgyógyász kompetenciája lehet. Most hagyjuk az UV-sugárzás nemkívánatos, veszélyes hatásait, a napszúrást! Az önmaga megér egy külön... Bővebben »
zöldike Chlorophytum  comosum

Göndör levelű zöldike

A Chlorophytum  comosum az egyszerű zöldike. Hosszú, keskeny levelei vannak, középvonalukban fehér vagy krémszínű csík fut végig. A lágy, ívelt levelek nagyon dekoratív szobanövénnyé teszik. Hát még legújabb, göndör levelű változata, a... Bővebben »
gumós édeskömény

A gumós édeskömény

Az olaszok nemzeti zöldségének tartják. Most, hogy a nyári szabadságot sokan külföldön töltik, valószínűleg „találkoznak” ezzel az édeskésen köményillatú, bizsergetően fűszeres ízű különlegességgel. A gumós édeskömény lehet, hogy salátákban, tehát nyersen, vagy... Bővebben »
Citromfa

A citromfa

Mostanában, amikor egész évben terítve a gyümölcspiac a szubtrópusi gyümölcsökkel, sokan elültetik a citrusfélék magját. A citrommagon kívül a narancs, a mandarin és a grépfrút (magyarul citrancs) magjával szoktak még kísérletezni. Ha... Bővebben »
Kínai káposzta

Kínai, vagy pekingi? – kel, vagy káposzta?

Bizony, még a szakkönyvek szerint sem könnyű kideríteni, tulajdonképpen hogyan lehet egymástól ezeket az újabban népszerűvé váló káposztaféléket megkülönböztetni. Abban megegyeznek, hogy a Brassica chinensis, vagyis a kínai káposzta lazább szerkezetű, simább... Bővebben »
fóbiák

A 10 LEGGYAKORIBB FÓBIA, AMITŐL RETTEGNI TUDUNK

A különböző fóbiák túlreagált félelmek, olyan tárgyaktól, vagy helyzetektől, amelyek minimális veszélyt jelentenek számunkra, mégis hatalmas szorongást okoznak. Vannak mindannyiunk életében szorongást kiváltó élethelyzetek, akár egy vizsga, vagy nyilvános beszéd, de ezek... Bővebben »
kánikula

Kánikula – meddig tart még a hosszú forró nyár?…

A meteorológusok – vagyis a mai időjósok – szerint a fele már mögöttünk van a szélsőségesen forró nyárnak. De vajon tényleg így van? Nekünk, időseknek egyáltalán nem mindegy, hány perzselő nap veszélyét... Bővebben »
Darázsveszély

Darázsveszély

Amikor a korai körte és a szilva érni kezd, s a csemegeszőlő édesedni, akkor hangzik el a figyelmeztető, sokszor tanácstalan kiáltás: jönnek a darazsak, mit tehetünk ellenük? A fekete-sárga csíkos kecskedarazsak erős... Bővebben »
gyógynövény

Gyógynövénytermesztés a vidékfejlesztési alapokból

Meg kell pályázni! Mielőtt e sürgetésnek is felfogható, parancsoló, vagy felszólító módban leírt címet indokolnánk, azért nem árt, ha tudunk egyet s mást Szlovákia gyógynövény-termesztéséről. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt, amikor a fóliasátras zöldségtermesztés... Bővebben »