Igazi csemege!

csemegekukorica

Még nem késtünk el a csemegekukorica ültetésével, főleg, ha öntözni is tudunk, amikor szükséges. Ugyanis sok, igazán rövid tenyészidejű hibrid közül választhatunk, hogy  egésznyári, őszi csemegének, vagy téli eltevésre (mélyhűtésre) legyen belőle elegendő.

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat. 100 g-on ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz. A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető.

A csemegekukorica
A csemegekukorica

Déli fekvésű, napos kertrészben az északi sorokba kerüljenek, ugyanis magasra nőnek, s így nem fogják el a napot a többi zöldségféle elől. Ültessük 75×25, vagy 80×20 cm-es sor-és tőtávolságra. (Lehetőleg 3-4 sorba.) Előcsíráztatással megrövidíthető a tenyészidő , akár 2-3 héttel is. Ahhoz, hogy megőrizzék a fajtájukra jellemző, kellemes, édes ízüket, mindenképpen a többi kukoricától távol, tehát a zöldségesnek erre elkülönített részébe ültessük, különben virágzáskor a beporzással kereszteznék egymást a különböző ( csemegekukorica, illetve takarmánykukorica) fajták. Ez a tapasztalatlanabb kertészkedőkkel gyakran elő szokott fordulni. Szinte a bőség zavara fogadja a  legfinomabb fajtákat az interneten, vagy a katalógusokban keresőket. Ime, néhány a sok közül:

Tessék választani!

Challanger F1 (ültetéstől a betakarításig) tenyészideje 78 nap, Basin F1 – tenyészideje 81 nap, Shimmer F1 (főszezonban termeszthető) – tenyészideje 84 nap, Merkur F1 (nagyon édes) – tenyészideje mindössze 81 nap. Újdonság a Signet F1 – tenyészideje 81 nap. Kiváló minőségű, vékony héjú a Jubilee F1 –  tenyészideje 100 nap (ültetéstől a betakarításig), Nagyon korai fajta az Elán F1, korai (nagyon édes) a hosszú kalászú Afrodita F1, a legédesebbek közé tartozik a nagyon korai Ramondia F1, Luminox F1, a korai szuperédes Alojzia F1, a közepesen késői, hosszúszemű Gusta F1, a közepesen késői, nagyon édes Alsbeta F1.  Pattogatni való a Jantar F1, valamint a Kecskeméti Gyöngy SC F1.

Önnek ajánlott

Leave a Reply