Most melyik covid-variáns terjedésétől kell tartanunk?

variáns

Kérdések és válaszok a betegségről

Világszerte, így Szlovákiában is újra nő a koronavírus-fertőzött személyek száma. Nagyjából egy év után megérkezett az újabb járványhullám, a Covid-19 omikron variáns alvariánsa (EG.5 vagy Eris)  terjed. A kórházakban is egyre több a fertőzött, sok páciens igényel kórházi ellátást. Az Egészségügyi Minisztérium azonban úgy véli, hogy ennek nem lesz különösebb hatása a betegellátásra.

Melyek a ma terjedő covid-variánsok?

Most nincs egyetlen domináns variáns. Szlovákiában jelenleg főként az XBB és az XBB.1.5 nevet viselő variánsok jelenlétét mutatják ki leggyakrabban a koronavírus-tesztek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világban csökken az XBB alvariánsainak aránya, míg az EG.5 variáns aránya növekszik (ez a variáns teszi ki a globálisan regisztrált esetek harmadát). Emellett megjelent a BA.2.86 nevet viselő új variáns is.

Nem valószínű, hogy a szóban forgó variánsok közül bármelyik jelentősen rosszabbra fordítaná a helyzetet, mivel az új változatoknak sok akadályt kell leküzdeniük ahhoz, hogy elérjék a céljukat. Terjedésük ezért egyáltalán nem hasonlítható össze azzal, ahogy korábban az alfa, a delta és az omikron variánsok terjedtek.

Előfordulhat, hogy újabb országos korlátozásokra kerül sor?

Nem valószínű. Ennek két oka is van. Az egyik ok, hogy a jelenleg elterjedt változat, ami az omikron „utódja“, viszonylag alacsony virulenciával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy kevésbé képes olyan mértékű súlyos megbetegedést előidézni, mint az omikron előtti variánsok.

A másik ok pedig, hogy a legtöbben megkapták a védőoltást, átestek a betegségen, esetleg mindkét tényező érvényes, ennek köszönhetően a fertőzöttek könnyebben áteshetnek a megbetegedésen, mivel az immunrendszerük megvédi őket a tüdőgyulladás kialakulásától.

„Azok az emberek a leginkább veszélyeztetettek, akiknek gyenge az immunrendszere, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a cukor- vagy szívbetegek. Őket is tudjuk kezelni gyógyszerekkel, ilyen szer például a Paxlovid.“

Lesznek idén is iskolabezárások?

Mindenkit érintő iskolabezárás nem lesz, de a tiszti-főorvos szerint elképzelhető, hogy amennyiben jelentős arányban elterjed a betegség, az érintett iskolákban felfüggesztik a tanítást. Ha az iskola összlétszámának több mint 20%-a hiányzik, sor kerülhet az intézmény bezárására. Függetlenül attól, hogy a diákok koronavírus-fertőzöttek, influenzásak, esetleg más légzőszervi megbetegedés terjedt el az iskolában.

Ha pozitív a koronavírus tesztem, karanténba kell vonulnom?

Nem. A karantén azoknak sem kötelező, akiknek pozitív a koronavírus tesztjük, ahogy azoknak sem, akik a covid-pozitív személlyel egy háztartásban élnek.

Nem szabad félvállról venni a betegséget, a betegnek otthon, nyugodt körülmények között kell gyógyulnia.

A szakértők felszólítják a fertőzötteket, hogy amíg nem gyógyulnak meg, ne menjenek munkába, iskolába, társaságba, nyilvános helyekre. Az a fertőzött, aki nem maradhat otthon, mert például nincs, aki kiváltsa helyette a gyógyszereit, viseljen helyesen felhelyezett védőmaszkot, amikor elhagyja az otthonát.

Milyen kezelést kaphat a Covid beteg?

A gyenge immunrendszer, kóros elhízás, krónikus betegségek által veszélyeztetett csoportba tartozó személyek számára ajánlott a Paxlovid antivirotikum, amelyet háziorvos vagy szakorvos írhat fel. Ez két hatóanyagot kombináló gyógyszer 5 napon keresztül, napi  két alkalommal két rózsaszín és egy fehér tablettát kell bevenni. Ezt a gyógyszert minél hamarabb, de legkésőbb a tünetek megjelenése utáni öt napban kell elkezdeni szedni. A Paxlovid mellett elérhető még a Lagevrio antivirotikum is, amely molnupiravir hatóanyagot tartalmaz.

Ha nem vagyok krónikus beteg, és nincsenek panaszaim…

Ha valaki covidos lett, és nem valószínű, hogy a betegsége súlyos lefolyásúvá válik, akkor otthoni kezelésre kell felkészülnie.

Az otthoni kezelésre vonatkozó ajánlások:

variánsOrrdugulás esetén

  • Recept nélkül kapható spray-k és orrcseppek alkalmazása, legfeljebb 7-10 napon keresztül.

Torokfájás esetén

  • Recept nélkül kapható toroköblögetők, spray-k, pasztillák;
  • Helyi érzéstelenítésre is alkalmas spray-k és pasztillák.

Köhögés esetén

  • Recept nélkül kapható köhögéscsillapítók a köhögés típusának megfelelően, a gyógyszerésszel konzultálva;
  • Antitusszivumok száraz, irritáló köhögésre; nyákoldók hurutos köhögésre.

Pulzoximéter: ajánlott a vér-oxigénszint méréséhez, gyógyszertárban megvásárolható.

Immunerősítés

  • C-vitamin: 2g/ap, 2-4 adagra elosztva;
  • D-vitamin: 1000 NE/nap – 2000 NE-nél nagyobb mennyiség szedése esetén célszerű meghatározni a D-vitamin szintjét a vérben;
  • Cink: 10-15 mg/nap – este, két órával a C-vitamin bevétele előtt vagy után vegyük be.

Hőemelkedés/láz esetén:

  • Recept nélkül kapható lázcsillapítók, például Paracetamol, Ibuprofen és acetil-szalicilsav (Anopyrin, Aspirin).

Adagolás felnőttek esetében:

  • Paracetamol: 10-15 mg/testtömeg-kilogramm, legfeljebb 4 x 1 000 mg/24 óra.
  • Ibuprofén: 400 mg legalább négyórás időközönként, maximális adag 1 200 mg/24 óra.
  • Acetilszalicilsav (anopirin, aszpirin): 500–1000 mg 4-8 órás időközönként, maximum 4 g/24 óra.
  • Naproxen (Nalgesin): 275 mg 2-3 alkalommal 24 óra során.
  • Diklofenák (Voltaren, Flector, Olfen): 25-50 mg 3-4 x naponta, maximális adag 150 mg/24 óra.

Van lehetőségem ingyenes tesztelésre?

Néhány cég még mindig kínál covid-tesztelést, de ez fizetős. Ingyenes tesztelésre csak kezelőorvosunk javaslatára van lehetőség. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy beutalóval elküld bennünket egy PCR-tesztre. A 60 év felettieknek nincs szükségük orvosi beutalóra a teszteléshez.

Jelenleg kell valahol védőmaszkot viselnem?

Védőmaszk viselését jelenleg sehol sem írják elő. Ha szeretné elkerülni a megbetegedést, akkor viselheti orvosi váróteremben, gyógyszertárban, olyan zárt helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik, a közlekedési eszközökön vagy például repülőgépen utazva.

Ha légzőszervi megbetegedés tüneteit tapasztaljuk magunkon, mindenképp viseljünk védőmaszkot vagy szájmaszkot.

variánsLehet kérni már az ötödik oltást?

Az oltás iránt érdeklődők szeptember végétől regisztrálhatnak a https://korona.gov.sk/ weboldalon keresztül. Az XBB variáns ellen kifejlesztett  Comirnaty Omicron XBB.1.5 30 mikrogrammos vakcina 12 éves és idősebb személyeknek intramuszkulárisan adható be egyszeri 0,3 ml-es adagban, legkorábban 3 hónappal a COVID-19 vakcina utolsó beadását követően, függetlenül a korábban beadott oltási dózisoktól és a COVID-19 vakcinától.

Mennyi idő után szűnik meg az oltás által biztosított védettség?

A konkrét időpontot nem lehet meghatározni, egyénileg eltérő lehet. Az emberek immunitása oltást vagy a betegség leküzdését követően alakul ki. A védettség legtovább a fiataloknál marad meg. A leggyengébb és legrövidebb ideig tartó immunitás tünetmentes lefolyás után alakul ki, ezzel szemben a legerősebb és legtartósabb immunitás azoknál a betegeknél jelentkezik.

Ján Mikas például azt javasolja, hogy az emlékeztető oltásokat az influenza elleni oltással egy időben, novemberben kérjék.

A kórházak felkészültek a következő hullámra?

A kórházakban a Covidos betegek száma lassan emelkedik, de a nagyobb kiugrás valószínűleg csak ősz végén következik be – véli Sabaka. Azonban szerinte nem lesz annyi beteg, hogy ez befolyásolja a kórházak normális működését. Így nem lesz szükség az egyéb egészségügyi ellátások korlátozására, hogy az orvosok el tudják látni a Covidos betegeket.

Vannak utazási korlátozások?

A világ szinte minden tájára korlátozások nélkül utazhatunk, épp úgy, mint a világjárvány előtt. Legrosszabb esetben az országok szájmaszk viselését tanácsolják az embereknek, vagy azt tanácsolják, hogy ne utazzunk el, ha a betegség tüneteit tapasztaljuk, de maga az utazás nincs megtiltva. Ez várhatóan nem is fog változni, de a hazai szakemberek azt javasolják, hogy utazás előtt tájékozódjunk a szlovák külügyminisztérium honlapján.

A kevés kivétel egyike Kína. „Kínába való repülés előtt kétszeres vizsgálaton kell átesni, először az indulási országban, Szlovákiában, majd a tranzit-országban. Mindkét országban szükséges a PCR-teszt és az antitest-vizsgálat elvégzése” – írja a külügyi tájékoztató.

Azért még nem lehet fellélegeznünk. A körültekintés, a higiéniai „szokások” (kézmosás és fertőtlenítés) folytatódjék, a távolságot társaságban és tömegközlekedési eszközökön, egymást köszöntve tartsuk meg… Mert még itt settenkedik körülöttünk az alattomos és agresszív kór: védjük egymást és magunkat, hogy egészségesek maradjunk!

Önnek ajánlott

Leave a Reply