Szüksége van rá az éhező világnak!

Latin neve Amaranthus, szlovákul „láskavec”, Magyarországon „amarant”-nak hívják. A disznóparéjfélék családjába tartozik, rokona a kakastaréjként, rókafarkként ismert dísznövény, amely közismert vakondriasztó.  Személy szerint, úgy vélem, egyszerűbb teljes latin nevének fonetikus használata, vagy a „nemesített disznóparéj”. De mindegy, a lényeg, hogy tudjuk, milyen!

Amaranthus
Készítette: Tubifex – CC BY-SA 3.0

Mivel sok az új olvasónk, így az ő kedvükért e különleges növény élelmiszeripari és gyógyszeripari jelentőségét is szemügyre vesszük. Néhány évtizede szuperlatívuszokban írtak róla: „ A jövő század növénye. A legnagyobb túlélő. Tápanyagbomba.” Úgy vélték, a gabonafélék mellett az emberiség egyik fő élelmiszerévé válhat. Egyetlen növényből kb. 900 újat lehet felnevelni, amelyek 100-120 cm magasra is megnőnek. Színes „farkai” akár húszezer magot is tartalmazhatnak. Ezek pirosak, a mákszemhez hasonlók. Teljes értékű fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak.  Megtalálható bennük szinte minden, az emberi szervezet számára szükséges nyomelem. Keményítőmolekulái százszor kisebbek, mint a burgonyáé, ezért a gyógyszer-és kozmetikai iparban nagyszerűen felhasználhatók. Olaja még a napraforgóénál is egészségesebb, olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik az erek, a szív megbetegedéseit, mivel segítik eltávolítani a vérből a koleszterint. Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak, és az Andokban ma kiwicha néven említik.

Az EU már évekkel ezelőtt közös programot dolgozott ki az amarantusz termesztésére, felhasználására, az ebből készült termékek fogyasztásának népszerűsítésére. Ez idáig a csehországi kekszek, kétszersültek, tésztafélék és őrlemények kaphatók a szlovákiai boltokban. Állandó fogyasztói az egészséges táplálkozás, a makrobiotikus étrend hívei, de mások is meg-megkóstolják. Ezek a „sütik” kissé „gyomízűek”, illetve a spenóthoz hasonlítható utóízük van.

Bárki elvetheti tavasszal a magjait, ha tápanyagokkal jól ellátta, alaposan fellazította kertjében a talajt. De ritkára vesse, mert nagyra nő minden egyes növény, s átültetni nem lehet. Ugyanis – mint előzőleg már írtuk – gyökereit nagyon mélyre ereszti. Zöld levélzete, zsengén, salátaként, párolva, a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyasztható, fennmaradó részei takarmányként hasznosíthatók. Magja mákőrlőn is megőrölhető. Palacsintához, fasírozottba keverve fogyasztható. Sok-sok recept található hozzá az interneten.

Önnek ajánlott

Leave a Reply