A lótücsök, a láthatatlan, de legveszedelmesebb kártevő

Lótücsök

Káposztafélék, paradicsom, fejessaláta, spenót, hüvelyesek talajában fészkel a lótücsök a legszívesebben. Minden kertészkedő gyűlöli, mert a föld felszínével vízszintesen, hol egyenesen, hol kanyarogva haladó csatornában kutat a földigiliszta után. Közben elrágja az útjába kerülő gyökereket, kidönti a palántákat, s a legtöbbször e növények gyökerével is táplálkozik. Sötétbarna színű, elülső lábai olyanok, mint a vakondoké, ásásra átalakultak. Rövid szárnyai nem fedik be a potrohát. Fejlődése kétéves. Kifejlett állapotban 5-6 cm hosszú, kisujjnyi vastagságú. Nyár elején párzik. A nőstény június végén, július elején ásónyom mélységben tyúktojásnyi fészket épít, amelybe 200-300 tojást rak. A tojás sárgásfehér és köles nagyságú. A kikelő lárvák jókora hangya méretűek, szürkések. Eleinte még a fészekben maradnak, azonban elég hamar szétszélednek. Latin neve Gryllotalpa gryllotalpa.

A tájékozatlan kertészkedő kérdése: hogyan került a kertembe?!

Nos, több lehetősége van a betolakodásra: elég a szomszédban egy gondozatlan kert, ahonnan áttúrhat-átjárhat. Vagy a lótücsök lárvákkal fertőzött komposzt használata. Egy közeli istálló, rosszul kezelt trágyadombbal, a legtöbbször azonban éppen a legjobb szándék, hogy szerves trágyával javítsuk kertünk talaját, okozza a bajt. Nem ellenőrzött gazdálkodótól beszerzett trágyával kerül a leggyakrabban kertünkbe ez a veszedelmes, szinte láthatatlan kártevő.

Készítette: Tobias B Köhler, CC BY-SA 3.0

A lótücsök irtásához nagy türelem kell.

A járatait követve meg kell keresni a fészkét, lehetőleg akkor, amikor benne a tojások, vagy a még szét nem széledt lárvák. A legjobb, ha ásóval ki tudjuk emelni az egész fészket, s úgy pusztítjuk el.

Ez azonban elég körülményes, nem mindig célravezető módszer. Van már a gazdaboltokban ún. lótücsök csapda, ezt besüllyesztik a talajba, s ha a lótücsök beleesik, nem tud már kimászni belőle. Lehet kapni a magyarországi szaküzletekben Nematop nevű készítményt. Ezzel ugyancsak próbálkozhatunk. A cink-foszfid tartalmú rovarölő szerekkel óvatosan kell bánni, ezek az állatokra és az emberekre egyaránt veszélyesek. A régebben ajánlott, háztartásban alkalmazott tisztítószerek, az étolaj, vagy az ecet  a kert talajának állapotát is rontja.

NEMATOP (Heterorhabditis) 5.mil

Maradjunk a gazdaboltok kínálatánál! Környezetkímélő módszereket alkalmazzunk! 

Most – valószínűleg – a felhőszakadások, a nagy esőzések kikergették búvó-vagy fészkelő helyükről ezeket az alattomos férgeket, azonban lehet, hogy csak szárazabb helyekre helyezték át szállásukat.

Tehát: nem árt a fokozott figyelem!

A hím meleg tavaszi estéken énekel föld alatti fészkében. Erős, mély, messzire hangzó, a lappantyúéra emlékeztető, rezgő hangját sokáig, fél percig is hallathatja megszakítás nélkül. Tavasszal és kora nyáron este és éjszaka énekel. A hímek hangjuk felerősítésre jellegzetes, Y alakú rezonátorüreget ásnak. Tehát vadászatra fel – és védekezzünk okosan, hatékonyan. Legalább a következő évi termést óvjuk meg ezektől a falánk földalatti betolakodóktól!

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply