Termesszünk és fogyasszunk több tormát!

tormát

Sajnos, sokan épp csak megtűrik a kert végében egy-egy bokrát. Se nem öntözik, se nem gondozzák a tormát. Fás is, csípős is, ha néha-néha kiássák néhány öreg, vastag gyökerét. Pedig érdemes a tormára több figyelmet, nagyobb gondot fordítani. Lágy szárú, évelő növény, ma már kevésbé csípős, egyenletes vastagságú gyökereket fejlesztő, nemesített fajtái is beszerezhetők.

Tormát
A torma virága

Erősen fagyálló, félárnyékos helyet is jól elvisel. De csak a tápanyagokban gazdag talajt kedveli, erősen vízigényes. Ilyen körülmények között fejleszti a leggyorsabban a legízletesebb, legkönnyebben feldolgozható gyökereket.

Telepítésénél vegyük figyelembe, hogy évelő, még akkor is, ha egyéves növényként akarjuk termeszteni. A talpgyökerekből készített gyökérdugványokkal szaporíthatjuk. Most, amikor a nyári kovászos uborka savanyításához, vagy a téli sós uborka eltevéséhez felszedjük a gyökereit, a vastagabbakkal együtt akaratlanul kifordítja az ásó a vékonyabb gyökereket is. Ezeket késsel 25-30 cm-es darabokra vágjuk fel.

tormát
A torma levele

A vágást a gyökerek felső részén egyenesen, az alsón, ferdén végezzük, hogy ültetésnél tudjuk, a ferdén vágott végével kerüljön a földbe. A tormát a szakkönyvek szerint ősszel a legalkalmasabb telepíteni, addig a dugványokat hűvös helyen szokták tartani. Azonban tapasztalatok szerint, esős nyári időben, ha a tormát azonnal elültetjük, akkor is meggyökeresedik. Tápanyagokban gazdag földbe ültessük.

Tudnunk kell róla, hogy védi a mellette lévő növényeket. Illata elűzi a döglegyeket, tehát a komposzt köré „védő” sövényt telepíthetünk belőle.

Kiváló tartósítószer nemcsak a csalamádéba, uborkába, káposztába, hanem például a nyersen eltett paradicsomlébe, a rostos almalébe is. Étvágygerjesztő, borba áztatva vérnyomáscsökkentő, reumás fájdalmakat enyhítő. És még sorolhatnánk áldásos hatásait. Amit kevesen tudnak róla, hogy például apróra vágott levelét a kutyák eledelébe keverve kiűzi a bélparazitákat, gilisztákat is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply