Kinek nem tesz jót a gyógyfürdő?

gyógyfürdő

Hazánk gyógyító vizeinek erejében sokan bíznak, és az ide érkező turisták is szívesen kipróbálják valamelyik, általuk ismert, vagy közeli rokonaik, barátaik által ajánlott gyógyfürdőink valamelyikét. Előfordulhat, hogy valakinek nem ajánlott a gyógyfürdő, sőt egyenesen veszélyes is lehet rá a fürdőzés?

Mielőtt fürdőzni indulunk, nem árt, ha tudjuk:

A gyógyfürdőzésnek sajátos szabályai vannak. A legfontosabb, hogy a gyógyvíz igénybevétele előtt mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, akár „betegnek” érezzük magunkat, akár csak lazítani szeretnénk a fürdőben.

A szakorvos ugyanis nemcsak abban tud segíteni, hogy melyik fürdőbe érdemes (vagy szükséges) elmennünk esetleges panaszainkkal, de arra vonatkozóan is adhat tanácsokat, hogy mennyi időt töltsünk a vízben, vagy éppen milyen más kezelést (masszázst, súlyfürdőt stb.) érdemes még igénybe vennünk.

Miért, mikor ajánlott a gyógyfürdő?

A vízzel való gyógyítást, illetve a fürdőzés egészségünkre gyakorolt kedvező hatásait már az ókorban is ismerték. Miben rejlik a termálvizek ereje?

Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyeknél egyáltalán nem javasolt a gyógyfürdőzés:

A szív- és érrendszeri betegségben, szívelégtelenségben, szívritmuszavarban vagy túl szapora szívverésben szenvedőknek egyáltalán nem javasolt a meleg vízben való fürdőzés. Szívinfarktus után se fürdőzzünk három hónapig.

A fürdőzés rossz hatással lehet szervezetünkre akkor is, ha az egyébként krónikus betegségek akut, fellángoló szakaszában megyünk.

Gyulladásos, lázzal járó betegségekkel egyébként se fürdőzzünk!

Természetesen nem ajánlott a fürdőzés fertőző betegeknek, olyan bőrbetegségek esetén, ha a bőr sebes, váladékozik, nedvedzik, vagy a bőr sérült.

Akkor se vegyük igénybe a gyógyfürdőket, ha hasmenéssel, hányással járó betegségen estünk át.

A női betegségeken, műtéteken átesett gyógyulni akarók, csak szakorvosuk ajánlásával menjenek gyógyfürdői kezelésre.

Bármilyen körültekintőek is vagyunk, a gyógyfürdőkben sajnos, sokkal jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek, mint más környezetben, vagy odahaza.

Nem ajánlott a fürdőzés várandós kismamáknak, daganatos betegeknek, légzési elégtelenségben szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően, esetleg egy súlyos betegség vagy műtét után lábadoznak.

A visszeres panaszokban szenvedőknek nem tesz jót a túl meleg termálvíz, valamint a masszázs-erejű vízsugarak alatti „zuhanyozás”.

Mostanában sok gyógyfürdő ajánlja szolgáltatásait a koronavírus-fertőzésen átesett lábadozóknak, gyógyulni, erősödni akaróknak.

Csak szakorvos által beutaltaknak, beoltott, szervezetükben ellenanyagokkal való védettséget igazoltan kimutató embereknek ajánlható az ilyen gyógyfürdői kezelés.

Alaposan tájékozódjunk tehát, mielőtt „csak néhány napra” megállunk egyik vagy másik ismert, közkedvelt gyógyfürdőnknél, bármennyire csábító is az ajánlatuk a kényeztető kezelésekre, masszázsokra.

Ha már ott vagyunk, a gyógyfürdőzés nagyon fontos alapszabálya, hogy mielőtt a csábító, gyógyító vízbe csobbanunk, csak akkor tegyük, miután alaposan lemosakodtunk, lezuhanyoztunk a medencék előtti zuhany alatt.

A közös helyiségekben viseljünk műanyag papucsot, a vízben pedig úszósapkát (ez a legtöbb gyógyfürdőben előírás).

Mivel a gyógyfürdőbe a legtöbben gyógyulni, feltöltődni mennek, ezért tartózkodjunk a hangoskodástól, ugrálástól, fröcsköléstől, mert ezzel mások pihenését zavarhatjuk. Éppen ezért a gyógyfürdőkbe ne vigyünk kisgyermekeket (sok helyen nem is engedik be őket). Gyógyfürdőben soha ne fogyasszunk alkoholt!

Az idén legyünk nagyon körültekintőek, nehogy valamilyen nemkívánatos fertőzést vigyünk haza a gyógyulás, pihenés várt hatásai helyett!

Önnek ajánlott

Leave a Reply