A gluténmentes étkezés alapszabályai

Mire ügyeljünk, ha gluténmentes étrendet kell kialakítanunk?

gluténmentes Az étrend: a búza minden formájában tilos!

A glutént nem tartalmazó étkezésben nem megengedett a búza, az árpa és a rozs fogyasztása. A glutén (hivatalos szakkifejezéssel a sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban találhatóa keményítővel együtt.  Gyakran felmerülő téma, hogy például bizonyos ősgabonák, a tönkölybúza vagy a durum esetleg a teljes kiőrlésű változat fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne.

A búza, árpa vagy rozs –  egyértelműen tiltólistás összetevő.

Mi a helyzet a zabbal, ha így szeretnénk étkezni?

A zabot sok cöliákiás jól tolerálja, számos kedvező tulajdonsága miatt mindenképp javasolni szokták, hogy próbálják meg, először csak kis mennyiségben bevezetni az étrendbe – mondja az allergiaközpont dietetikusa.

A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos glutént nem tartalmazó liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő) használjuk, ezért előnyös lehet a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása.

Arra fontos figyelni, hogy garantáltan olyan zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk ami nem tartalmaz glutént, hiszen ezen cereália esetében minden normál termék esetében fennáll a keresztszennyeződés lehetősége!

gluténmentes
master1305/freepic

Melyik köret nem tartalmaz glutént?

A gluténmentes ételek esetében gyakran használt köret a burgonya és a rizs, ám ezek mellett, szintén a rosttartalom növelésének érdekében javasolt más alapanyagokat is kipróbálni. Gluténmentes a quinoa, a köles, a hajdina és az amaránt, de természetesen párolt káposzta, saláta is fogyasztható, gluténmentes fűszerekkel készítve.

Gluténtartalma miatt kerülendő viszont az árpagyöngy, vagy más néven gersli, a bulgur, mellyel igen félrevezető módon török rizs néven is találkozhatunk, és a durum búzából készült kuszkusz is.

Bevált gluténmentes termékeknél is olvassuk át az összetevőket!

Egészen meglepő módon olyan élelmiszerek összetevői közt is előfordulhat glutén, amelyekről nem is szoktuk feltételezni: felvágottak, májkrémek, ízesített joghurtok, szafaládé, virsli és fagyasztott hasábburgonya is tartalmazhatja, ezért mindig fontos átolvasni az összetevőket, mielőtt bármilyen terméket megvásárolunk. Megszokásból se vegyünk meg semmit anélkül, hogy az összetevőit ellenőriznénk, mert időnként változhatnak és megeshet, hogy a korábban gluténmentes termék az új összetételben már tartalmazza a számunkra problémás alapanyagot is.

Az alapanyagok tárolása

A vásárlási szokások mellett a konyhai tároláson is változtatnunk kell, különösen, ha glutén-mentesen és „normálisan” étkező is van a családban. Ilyenkor javasolt egy kisebb, külön tároló szekrény beszerzése a gluténmentes alapanyagok számára. Ha ez nem megoldható, akkor legalább egy polcot szabadítsunk fel, ami a gluténtartalmú alapanyagok felett helyezkedik el, így a levegőből sem szennyeződhetnek a gluténmentes termékek.

Glutén nélkül főzni

Nem kell az összes konyhai berendezést lecserélni, ezek többsége alapos átmosással biztonságossá tehető, ez alól kivételt a faeszközök jelentenek, ha teljes mértékben szeretnénk kizárni a glutént a konyhánkból. A korábban használt eszközöket érdemes lecserélni, vagy külön felcímkézni azt a vágódeszkát, fakanalat, sodrófát, amit a gluténmentes ételek készítéséhez használunk. A pirítóshoz kapható mosható zacskó, de a gofri- és szendvicssütőből kettőt – egyet a gluténmentes ételekhez – érdemes beszerezni, vagy nagyon alaposan kell tisztítani ezeket a gluténmentes és glutén tartalmú ételek készítés során. A hűtőben tároljuk külön polcon, vagy címkézzük fel a gluténmentes ételeket!

Mivel sokkal drágábbak a glutént nem tartalmazó élelmiszerek, tárolásukra különösen oda kell figyelni. Romlandóbbak, mint a közönséges élelmiszerek, ezért mindig ellenőrizzük szavatosságuk idejét. Ne hagyjuk megromlani egyiket sem!

Önnek ajánlott

Leave a Reply