Hogyan válasszunk karácsonyfát?

karácsonyfa

A karácsonyfa vásárlásakor a fő szempont az, hogy hol akarjuk felállítani. Kisebb lakás fűtött helyiségében, családi ház alacsonyabb hőfokú előszobájában, nagyobb méretű nappalijában, ahol szabályozható a fűtés, vagy a kinti időjárásnak kitett, de védett teraszon? Mert ahány család, annyi megoldás. Persze, az élő fenyők ára is különböző, az idén, fajtájához mérten, mindegyik drágább, mint az előző években. A karácsonyi eladásra szakosodott faiskolák vágott fenyőként piacra kerülő fái mellett még földlabdás (később kiültethető) fenyőfajták közül is választhatunk, ha van rá pénzünk.

Lássuk a kínálatot:

Lucfenyő

A lucfenyő (Picea abies = smrek obyčajný) tájainkon, s egész Európában a legközkedveltebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező karácsonyfa. A mai napig ezt vásárolják a legtöbben, mivel a legolcsóbb, jól szállítható, legkönnyebben a talpba illeszthető. És csodálatos az illata. Törzse szabályos, henger alakú, alakja többnyire hosszúkás, ágai nem mindig szimmetrikusak. Tűlevelei világoszöldek, vékonyak, s kiszáradva igen szúrósak. A fűtött szobában 6-10 múlva hullani kezdenek.

Feketefenyő

A feketefenyő (Pinus nigra = borovica čierna) inkább az északi és a kelet-európai országokban kedvelt karácsonyfa. Erős, kellemes gyantaillatú, és jól tűri a szoba melegét, tűlevelei akár 2-3 hetet is kibírnak. Felállításához, díszítéséhez használjunk kesztyűt, mert gyantáját nehéz lemosni és tűlevelei szúrása ellen is védenek.

Erdeifenyő

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris = Borovica lesná) széles, kúp alakú, később szabálytalan alakú lombos fákra emlékeztető koronájú fa. 4-7 cm-es, hosszú tűlevelei kékes vagy szürkés zöldek, közepesen merevek. Rügyei alig gyantásak.

Kéklő ezüstfenyő

A kéklő ezüstfenyő (Abies nobilis = jedla vznešená) igazán elegáns, különösebb díszítés nélkül is gyönyörű karácsonyfa lehet. Ez a hazájában hatalmas termetű fa a Kárpát-medencében legfeljebb 20 m magasra nő. Koronája kúpos, törzse a tövétől ágas. Kérgei fiatalon vörös, később sötétbarna, repedezett. Ágai sűrűn állnak, ami koronáját nagyon széppé teszi. Hajtásain finom, rozsdabarna szőrök nőnek.

karácsonyfa
Nordmann fenyő

A Nordmann fenyő (Abies nordmanniana = jedla nordmannova, kaukazská ) egyre divatosabb nálunk is. Ez a skandináv félsziget karácsonyfája. Nem véletlen, hogy a második lekeresettebb fa, mivel tömött, kúpos koronájú, teljesen szimmetrikus alakú. Tűlevelei mélyzöldek és puhák, egyáltalán nem gyantásak, s nem is szúrnak. Mégsem felsorolt tulajdonságai teszi egyre népszerűbbé, hanem az, hogy teljesen kiszáradva sem hullnak le a levelei. Széles törzsét faragni kell, hogy bármilyen talpba beilleszthető legyen.

karácsonyfa
Közönséges jegenyefenyő

A közönséges jegenyefenyő (Abies alba = jedla biela) levélszíne egy kicsit világosabb a többinél, tűlevelei rövidek, puhák, nem szúrnak annyira, mint az ezüstfenyőé. Az északi flórabirodalom növényeként Közép-Európa hegyvidékein fontos erdei fa. A természetes tűlevelű erdőségekben Közép-Európában gyakori

Szürke lucfenyő

A szürke luc (Picea glauca = smrek biely „Conica” ) cukorsüveg formájú, törpe változata a legkapósabb, cserepes fenyőként, mivel ünnepek után kiültethető. Tompa, világosbarna, nem gyantás, 6 mm hosszú rügyei tojás alakúak. Pikkelyeik kopaszak, lazán simulnak; a csúcsnál lekerekítettek és felhasadtak. Kérge szürke–vörösesszürke, durván pikkelyes.

karácsonyfa
Koreai jegenyefenyő

A koreai jegenyefenyő (Abies koreana = jedla kórejská) konténerekben kapható. Akár ajándékként is adható karácsonyra, később, a kertben, lassú növekedése mellett is, különleges látvány. Megcsavarodó tűlevelei, lilás színű, felfelé meredő tobozai nem igényelnek díszítést.  Ha bent helyezzük el, csak öntözésével kell óvatosan bánni, s a meleg-hideg hatásainak fokozatosan kitenni, hogy ne kapjon „sokkot”, se huzatot. Van, aki a kertben színes villanyégőkkel öltözteti ünnepi díszbe.

Mostanában illik tudni, éppen melyik a karácsonyfa díszítésének divatszíne. Nos, az idén – az arany, de lehet az ezüst is. És kísérőszíne lehet a piros, a kék, vagy a zöld, ha ízléssel választják ki a gömböket, különböző formájú, üvegből, vagy műanyagból készült aggatható figurákat, a csúcsra kerülő csillagot, angyalkát, tornyocskát. Az a fontos, hogy ne keveredjenek a színek – és a stílusok. Vannak, akik ragaszkodnak saját, családi hagyományaikhoz és a házilag készített szalma-, vagy gyöngydíszekbe öltöztetik a karácsonyfájukat. Álomszépek lehetnek a fehér, horgolt hópelyhek, angyalkák is.

 

fenyő
Fenyőismeret

Önnek ajánlott

Leave a Reply