Miért a D a „napfény vitaminja”?

A D-vitamint szervezetünk önállóan is képes előállítani, csak egy kis napfény kell hozzá! De a helyzet mégsem ennyire egyszerű.

Számos más vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin is létfontosságú szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Szükségünk van rá csontvázrendszerünk és fogazatunk egészsége érdekében: elősegíti ugyanis, hogy a kalcium bélrendszerünkből felszívódva beépülhessen csontjainkba. Emellett fontos szerepet játszik a vér kalciumszintjének szabályozásában, és hozzájárul immunrendszerünk, valamint izomzatunk zavartalan működéséhez is.

Kétféle D-vitamint különböztetünk meg: a D2-vitamint, amelyet leginkább növényi eredetű élelmiszerekkel tudunk bevinni, és a szervezetünk számára sokkal jobban hasznosítható D3-vitamint. Utóbbit kis mennyiségben állati eredetű táplálékkal juttathatjuk szervezetünkbe. Napfény hatására viszont nagy mennyiségben termelődik, ezért mondhatjuk, hogy a D-vitamin tulajdonképpen „napfényvitamin”. Mivel az élelmiszerekkel csak napi szükségletünk elenyésző részét tudjuk biztosítani – akkor is, ha tudatosan táplálkozunk -, a napfénynek kulcsszerep jut a D3-vitamin előállításában.

vitamint
A novembertől márciusig terjedő időszakban legalább napi 200 percet kellene napon töltenünk…

Menjünk a napra, de ésszel!

A napfény, egész pontosan az ultraibolya sugárzás hatására bőrünkben beindul a D-vitamin-szintézis: D-provitaminból (7-dehidrokoleszterinből) előbb D-previtamin lesz, ebből pedig D3-vitamin. Amiből ily módon leginkább nyáron termelődik elegendő. Bizonyos vizsgálatok azt támasztják alá, hogy földrajzi adottságaink miatt télen és kora tavasszal az UVB-sugárzás nem olyan mértékű, hogy hatására bőrünk elegendő D3-vitamint termeljen. Ehhez a novembertől márciusig terjedő időszakban legalább napi 200 percet kellene napon töltenünk, míg nyáron elegendő mindössze 15-20 perc úgy, hogy legalább a karjaink szabadon maradnak. Vagyis nyáron sokkal könnyebb dolgunk van. Ám arra érdemes figyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

Csak azért senki ne feküdjön huzamosabb ideig a tűző napon – különösen ne a déli órákban -, hogy minél több D-vitamint tankolhasson. Nem tudunk ugyanis annyit felhalmozni belőle, hogy a következő nyárig kitartson, mindenképpen szükségünk lesz mesterséges utánpótlásra. A felnőttek 94 százaléka ugyanis D-vitamin-hiánnyal küzd – ahogy az a felmérésekből kiderül. Egy egészséges felnőtt ajánlott napi szükséglete a D-vitamin-hiány megelőzésének érdekében 1500-2000 nemzetközi egység (NE), a gyermekeké pedig 600-1000 NE között alakul.

Ha túl kevés a D-vitamin

vitamint
Pótlására minden életkorban figyelni kell, mert hiánya komoly betegségeket okozhat. (Idős embereknél például az is gondot jelent, és indokolttá teszi a folyamatos pótlást, hogy szervezetükben napfény hatására sem termelődik elég D-vitamin.)

A huzamosabb ideig tartó D-vitamin-hiány gyerekeknél csontlágyulást, ennek következtében csontdeformálódást, felnőtteknél csontritkulást okozhat. Ilyenkor a csontok ásványianyag-tartalma csökken, emiatt nem lesznek annyira rugalmasak, mint korábban: merevvé válnak, és könnyebben törhetnek. D3-vitamin hiányában a kalcium nem tud megfelelően beépülni a fogakba, ezért azok látványosan romlani kezdenek.

Idős embereknél jelentkezhetnek izomgörcsök, szív-és érrendszeri panaszok, és bizonyos daganattípusok – például vastagbél- vagy emlőrák -, és egyes autoimmun betegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

Viszont nem csak a D-vitamin hiánya, túlzott bevitele is káros szervezetünk számára. A szükségesnél jóval több – egyes becslések szerint már huzamosabb ideig fogyasztott napi 4000 NE is sok, de a napi 10 000 NE mindenképpen – mérgezéses tüneteket okozhat!

Ajánlatos tehát a mostanában – a koronavírussal szembeni erősítőként ajánlott – reklámokban kínált D-vitaminokból csak annyit fogyasztani, amennyit az orvos javasol, illetve előír.

Önnek ajánlott

Leave a Reply