7 hét cseresznye

het-het-cseresznye

Egyre kevesebben bajlódnak a cseresznyefák ültetésével, magával a cseresznye szedésével. Úgy vélik, több vele a gond, mint belőle a haszon. Pedig igencsak drága gyümölcs lett ez is. Aki a könnyen körbejárható, sőt zöldséglégy-hálóval beborítható, tehát a földről is elérhető magasságig növő, innen is szüretelhető fajtákat telepíti a kertjébe, nem lesz oka panaszra. Növényvédő-szerek nélkül is kukacmentes cseresznyéje érik, sőt a seregélyek sem dézsmálhatják meg. És, hogy milyen egészségvédő tulajdonságai vannak, arra még visszatérünk.

Knauffs Schwarze
Knauffs Schwarze

Csupa egészség, az istenek eledele, kínálják az életmódunkat irányító honlapok. Tény, hogy már az ókori katonák cseresznyével oltották a szomjukat. Magas a víztartalma, 78-82%. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja. Intenzív bőrtisztító, a pattanások ellen kitűnő. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is hatékony. A reumás panaszokat enyhíti, a vér cukorszintjét csökkenti. Gyulladáscsökkentő.

A vitaminok

Magas a szénhidrát-, növényi rosttartalma. A vitaminok közül az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitamintartalma jelentős. Erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, kiemelkedően sok vasat.

kordia-3-768x587
Kordia

Fogyasztása segíti a fogak és a csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott.

Káliumtartalma a zavartalan izomműködést, a normális vérnyomát és megfelelő szívritmust biztosítja.

Ezért – aki teheti – ültessen több cseresznyefát. Ma már alacsonyabbra növő, hálóval védhető, lentről szedhető méretű fák is nevelhetők. Rengeteg fajtája van, azonban névről már alig-alig ismerjünk néhányat.

Szlovákiában a következő fajták csemetéit lehet beszerezni – a cseresznyehetek, cseresznyeérés egymást követő sorrendjében:

  1. (május 24-június 6) Rivan, Nemecká rychlica, Winklerova skorá, Seneca.
  2. (június 6-június 18) Karešova, Kaštánka, Burlat.
  3. (június 20-június 30) Zukunft, Bigarreau d Schrecken, Knauffs Schwarze.
  4. (július 2-július 12) Sam, Summit, Granát, Vanda, Troprichterova, Medňaská polochrupka, Vackova.
  5. (július 14-július 24) Schneiderova, Kordia, Téchlovan, Napoleonova, Van, Záhoráčka, Lapins, Sam.
  6. (július 26-agusztus 8) Regina, Kordia, Van, Germerdorfská, Hedelfingenská, Techlovan, Napoleonova.
  7. (augusztus 10-augusztus 20) Fanal, Morellenfeuer, Rexelle, Hudson.

Önnek ajánlott

Leave a Reply