A jácint illata

Jacint

Rendkívül népszerű virágunk a jácint. Ennek oka széles színválasztéka, a különleges, viaszosan kemény, fehér, kék, rózsaszín szirmok, főképpen pedig csodálatos, édes, nehéz illata. A kerti fajták (Hyachinthus orientalis) hagymáit már ősszel ki kell ültetni, hogy tavasszal gyönyörködhessünk bennük. Jó vízelvezető, kissé homokos talajra, teljes napfényre van szükségük. Legjobban akkor mutatnak, ha csoportban ültettük el, 10-15 cm-es távolságra, s akkor hajtanak ki hibátlanul, ha ültetési mélységük 25-30 cm volt, s ültetés után a talajt takartuk. És természetesen, ha a meleg március folyamán már kitakartuk.

jacintA cserépben hajtatott, előnevelt jácintokat, elvirágzás után, a lehető leghamarabb ültessük ki a kertbe. Csak a virágszárat vágjuk le, nehogy magnevelésre használja fel a hagyma az energiáit. A következő évi virágzáshoz hagyjuk, hogy természetes ciklusában száradjanak vissza a levelei, ne vágjuk le őket.

A kerti jácintot régóta termesztik dísznövényként.

Kezdetben a mediterráneumban, később Franciaországban (parfümök előállítása céljából), Hollandiában (a fő termőhelye) és más területeken termesztették.

Virágait kora tavasszal hozza. A napsütéses vagy kissé árnyékos helyeket, a jó vízelvezetésű de nem száraz talajt kedveli. Szüksége van a téli pihenési időszakra, ezért nem terem meg a túl enyhe időjárású helyeken. Illatos, ragyogó színű virágaiért termesztik. Több mint 2000 fajtáját tenyésztették ki és nevezték el, a nemesített virágok színe kék, fehér, halványsárga, rózsaszín, vörös vagy lila lehet. A legtöbb nemesített változat füzérvirágzatában sűrűbben állnak a virágok mint a vad fajtáknál, 40-100 vagy akár még több virág is lehet egy füzéren.

tulipán

A H. orientalis toxikus alkaloidokat tartalmaz, nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani. A növény hagymája azonban különösen mérgező, semmilyen körülmények között nem tanácsos elfogyasztani.

A többi hagymás virágnak – mielőtt a leveleik fejlődésnek indulnak, gyors és tartós hatású humusztrágyát adjunk.

A tulipánt a vázába – bimbósan szedjük, legalább két levél maradjon a tövön, hogy a fiókhagymák ki tudjanak fejlődni. Az elnyílt tulipánokat közvetlenül a virágkehely alatt vágjuk le, így nagyobb virágot fejlesztő hagymák képződnek. A jácinttal és a nárcisszal hasonlóan kell eljárni. Helyben hagyjuk őket visszahúzódni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply