Ha megcsípte a fagy

krumpli burgonya

Az idén bizony nem kis gond, hogy még a leggondosabban védett tárolókban is megfázott a burgonya, vagy ahogyan mondani szokták, „megcsípte a fagy”. Ha valójában még nem fagyott meg, csak túlságosan lehűlt, akkor későn, főzést követően vesszük észre, hogy ehetetlenül édes lett az íze. Már 3-4 C fok körüli hőmérséklet is előidézheti ezt a jelenséget.

A burgonyában „lassul a légzés”, és az amiláz nevű enzim működése. Ennek következtében, a burgonya keményítőtartalmából keletkezett cukor felgyülemlik, nem képes tovább lebomlani, és kellemetlenül édes ízűvé válik a burgonya. Az anyagcsere ilyen megbomlása (ha nem fagyott a burgonya) még helyreállítható, ha 10-15 C hőmérsékletű helyiségbe helyezzük a burgonyát. Itt, kb. egy hét alatt, megindul a rendes anyagcsere. A felgyülemlett cukor tovább bomlik, vízzé és szén-dioxiddá alakul, megszűnik az édes íz, tehát ismét fogyaszthatóvá válik a burgonya.

A burgonya csírája

burgonyaHa a burgonyát meleg pincében tároljuk, akkor a kívánatosnál hamarabb kezd csírázni. A csírákat ilyenkor kéthetenként törjük le, mert a gumó gyorsan ráncosodik, súlyveszteség éri, és romlani kezd. Ha a burgonyát a tároláskor fény éri, a héja megzöldül, az íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik, ezért száraz, sötét pincében tartsuk!

Ha a zöldségeket hosszabb időre szeretnénk betárolni, érdemes mosatlanul ládába vagy polcra tenni őket. Eltarthatóságuk nagymértékben javul, ha olyan marad az állapotuk, ahogyan a parcellákból kikerülnek: kicsit földesek, porosak… Éppen elég, ha fogyasztás előtt tisztára mossuk őket. A víz és a súrolás ugyanis a természetes védőrétegek egy részét is magával viszi, így a tisztára mosott zöldségek sokkal könnyebben indulnak romlásnak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply