Csodasövény – A turkesztáni szil

Turkestánsky brest

Sokan szeretnék, ha a szomszédoktól, az utcai kíváncsiskodóktól zöldsövény választaná el udvarukat, kertjüket, nyári pihenőhelyüket, vagy ha forgalmas út mellett lakva, ez fogná fel a zajt, a port, s őrizné a házbeliek nyugalmát. Számtalan erre alkalmas örökzöld és lombhullató cserje van, azonban telepítésük nem olcsó, növekedésük viszonylag lassú, ápolásuk igényes, fáradságos.

A turkesztáni szil
Ulmus pumila celer

Mit meg nem tesznek a növénynemesítők a szép, könnyen gondozható, gyorsan növő zöldsövényre vágyók kedvéért?

A turkesztáni szilre esett a választásuk. Ez a szilfafélék (Ulmaceae) családjának szil (Ulmus) nemzetségéhez tartozó növényfaj Turkesztán, Kelet-Szibéria, Mongólia, Észak-Kína tájain őshonos. Az ottani zord éghajlattal dacolva, a szikkadt tőzegbe, sovány homokba kapaszkodva is vígan él, fejlődik. Miért ne nőne, bokrosodna nálunk, ha erre alkalmas növénnyel keresztezik? És lássunk csodát, illetve csodasövényt! Képes két év alatt teljesen zárt, kerítésmagasságú tömör növényfalat képezni. Rendkívül igénytelen a talajra, tehát a homokos talajon éppoly jól fejlődik, mint a lazított agyagos, kötött talajtípusokon.

A turkesztáni szil
A turkesztáni szil

Ma már itt van a turkesztáni szilsövénynek való, nemesített változata (Ulmus pumila celer) amely valóban egyszerűen a csodasövény a nevet kapta a magyarországi forgalmazóktól. Azonnal felkeltette az érdeklődést, nagy iránta a kereslet, mivel egyáltalán nem drága, 2 literes cserepekben már 80 cm magas, fejlett gyökerű példányok kaphatók. Ezek, megfelelő mélyre ültetve, képesek 2 év alatt teljesen zárt, kerítés magasságú (2-3 m magas), tömör növényfalat képezni. A csodasövény talajjal szemben rendkívül igénytelen, de amíg megered, igényli az öntözést. Lombhullató, élénkzöld, apró, fényes, sűrű levelű. Szlovákiában Zelený brest”, „Zelený zázrak” néven keressük.

Ültetési módok :

Egysoros : A növények egymástól 20 cm-re egy sorban állnak. Csemete szükséglet 5 db/fm.

Kétsoros : A csemeték 2 sorban , egymástól eltolva „kötésben” helyezkednek el. A tőtáv és a sortáv is 20 cm. Csemete szükséglet 9 – 10 db/fm.

A kétsoros ültetéssel szebb és dúsabb sövényt készíthetünk rövidebb idő alatt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply