Őszi éjjel izzik a galagonya…

galagonya

Ha félti a szívét, érdemes tudnia, mire képes a galagonya (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata). Ugyanis már évszázadok óta alkalmazzák vese-és húgykő-kiválasztásra és vizelethajtásra. Napjainkban a legtöbbször alkalmazott szívgyógyszer készül belőle.

galagonya
A galagonya virága

Akár 9 m magasra is megnő a bokra, ha hagyják. Telekhatárt jelölhet, pihenőket dísze is lehet, élő sövénynek is kiváló. Ilyenkor, késő ősszel, ha megcsípte a dér, izzó piros termése odacsábítja az éhes madarakat. Forrázat készítésére a fagyok előtt kell gyűjteni érett termését, amíg nem lágyulnak meg. De virágai is gyűjthetők, szárítva, hasonlóan alkalmazhatók. Forrázatuk nyugtató hatású, javítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást. Hatása gyenge, de hosszan tartó karbantartásra, gyógyító kezelésre kiválóan alkalmas.

galagonya bogyó
A galagonya bogyója

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása

Napi rendszerességgel lehet fogyasztani. Ha nyugtató hatása miatt fogyasztja, lefekvés előtt langyosan igya meg, ha vízhajtásra használja, mert arra is jó, akkor napközben fogyassza. Szívpanaszok vagy akut problémák esetén naponta 1-2 csészével is lehet inni belőle kúraszerűen. Étkezés előtt fogyassza, lehetőleg ízesítés nélkül. Megelőzésre heti egy alkalommal is elegendő. Terméséből készíthetünk finom likőrt vagy különleges „szívlekvárt”. Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Szívbarát tinktúra: egy csészényi galagonya virágos ágvég, két csészényi cseresznyepálinka. Törjék össze a virágos ágvéget mozsárban. Öntsék a pálinkába, egy hónapig érleljék fénytől védett helyen. Szűrjék le, naponta kétszer egy mokkáskanálnyit igyanak belőle 20 napon át étkezések előtt. Megelőzhető vele a szívritmuszavar, a magas vérnyomás és az ideges szívdobogás. A szív karbantartására minden évben ismételjék meg ezt a kúrát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: