Augusztusi kertésznaptár

Itt az augusztus, és még mindig perzsel a Nap. Kánikula. Forró, fákat, bokrokat tépő szelek. Forgószelek helyett hurrikánok. Hiába várjuk, hogy olyan legyen a nyár, mint évtizedekkel ezelőtt. Ezentúl mindig így lesz? Vagy még ennél is tikkasztóbb, termést pusztítóbb? Az egykori sámánok biztosabbra mentek a jövendöléseikkel, mint a mai meteorológusok az időjárást előre jelző készülékeikkel…

Szerencsére vannak még bölcs tapasztalatokkal, okos tervezéssel kialakított zöldséges kertek, gyümölcsösök, ahol árnyék is van, módjával napsütés, szelídebb szelek és szellők, jól működő öntözőrendszerek – s hozzáértő szakemberek, kertészkedők. Persze, ilyen hőmérsékletek mellett semmi sem egyszerű vagy tökéletes. De mindig van a jól előkészített, megmunkált talaj, a gondos kertápolás mellett néhány ötlet, vagy olyan növényválogatás, amely segíti elviselni a szaharaival mért hőséget.

Végtére is, azért már rövidebbek a szikkasztó nappalok, s megjönnek lassan a hosszabb, frissítőbb éjszakák is.

A szamóca telepítése

Most érkezett el a szamóca telepítésének optimális ideje.

Az öregebb szamócaágyásokból augusztus folyamán kapával vagy ültető ásóval könnyen ki lehet emelni a gyökeres palántákat. Nem tudjuk elégszer elmondani, hogy az ágyás talaját igen gondosan elő kell készíteni. Komposzttal, érett istállótrágyával, káli, illetve foszfát tartalmú műtrágyával javíthatjuk a föld termékenységét. Persze, ásásra, majd gondos gereblyézésre van szükség ahhoz, hogy a felső réteg apró morzsás legyen. A palánták gyökérzetét kissé vissza kell vágni, az apró, alsó leveleket és az inda maradványait el kell távolítani. Ügyelni kell arra, hogy a palánták se mélyebbre, se magasabbra ne kerüljenek, mint eredeti helyükön voltak.

Nem ajánlatos különböző cserepekbe teraszra, kőkerítés tetejére ültetni még a folyton-termőként, szépen lecsüngő szamócákkal kecsegtető ma divatosnak mondott fajtákat sem. (Persze, aki szeret kísérletezni…) Egyrészt túl sok UV-sugárzást, napfényt kell elviselniük, másrészt kevés termőtalaj jut nekik, amelyet az állandó öntözés úgy is kilúgoz. Felesleges fáradság…

Vöröshagyma

A vöröshagyma is megsínyli az időjárást

Túl gyorsan leszáradt a szára a téli tárolásra szánt vöröshagymának. Igyekszik is a termelő gyorsan túladni rajta. Ennek viszont a boltban vásárló látja a kárát. Kívül csontszáraz, belül rothadt, vagy szárazon rothadt. Csak az egészséges hagyma kerülhet a téli tárolóba. De – csak miután szellős helyen tároljuk a fagyokig. A hagyományos módon füzérbe fonva, vagy padláson, deszkákon szétterítve. Ne akarjunk rothadt belű hagyma eladásával nyerészkedni a más kárára! Gondosan válogassuk át, friss fogyasztásra a sérült még jó, de télre ne maradjon csak ép, egészséges!

Friss vajbab, zöldbab – őszi szedésre

Állítólag hosszú lesz az ősz – és meleg. Akárhogyan is, de megéri augusztus közepéig babot ültetni. Még szépen kihajt, kivirágzik, friss, zsenge hüvelyeket fejleszt, amely mind salátaként, mind levesnek, főzeléknek elkészítve kitűnő – ha meg sok teremne belőle, a mélyhűtőbe is eltehető.

Sok még a tennivaló

Telepíthetünk sóskát, ültethetünk mángoldot, őszi káposzta palántákat, s feltétlenül vessünk fekete retket!

Csemegekukorica

Csemegekukorica

Állítólag még októberben is meleg lesz az idő. Aki a 90-99 napos tenyészidejű csemegekukoricából ültetett, az jó szüretre számíthat, ha közben rendszeresen öntözött – és öntöz… Nem kell csőstől eltenni az édes, zsenge termést. Elég, ha megfőzzük, durva reszelővel lereszeljük és műanyag dobozokban, zacskókban a mélyhűtőben tároljuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply