A dughagyma hőkezelése

dughagyma újhagyma

Hogy a március első felében elültetett dughagymából jó minőségű, szép újhagyma fejlődjön, kifogástalan ültetőanyagra van szükségünk. A tapasztalt kertészkedők tudják, hogy az újhagymának szánt dughagymát egész télen át 20 C fok feletti hőmérsékleten kell tárolni. Ha ennél hidegebb helyen tárolnánk, akkor vernalizálódna, vagyis kialakulna benne a magszár-képzési képesség. A magszárba szökő újhagyma nem értékesíthető, fogyasztási értéke ugyanis nagymértékben csökken.

Vannak, akik ezt nem veszik figyelembe, s úgy vélik, a magszár kivágása után, hozzá nem értő vásárlóknak eladhatják az ilyen újhagymát is. Sajnos, csak későn,a fogyasztás során veszik észre, hogy valami nincs rendben. De általában már nincs mód a reklamációra. Tisztességes őstermelő nem alkalmaz ilyen trükköket. Ha úgy alakult, hogy hidegben telelt a dughagyma, akkor hagymamag termesztésére válik alkalmassá, tehát így hasznosítható.

dughagyma újhagymaA dughagyma

Egyenletes nagyságú, nem túl apró dughagymát (már csak más fajták kipróbálása miatt is) érdemes tavaszi ültetésre vásárolni. 100 négyzetméterre 1 kg dughagymára van szükség. Aki takarékossági okok miatt ragaszkodik a saját hagymája ültetéséhez, úgy lehet biztos a dolgában (hogy nem szökik majd magszárba), hogy ha a 20 C foknál alacsonyabb hőmérsékleten teleltette, akkor hőkezelésnek veti alá, vagyis 30-38 C fokos hőmérsékletű helyen tartja (devernalizálja) a hagymák nagyságától függően 10 naptól 1 hónapig, terjedő időtartamig. Nem olyan bonyolult az egész, mint amilyen körülményesnek tűnik. A tűzhely, a radiátor, a kazán közelében mindig akad megfelelő hőmérsékletű hely arra az időre.

Aztán jöhet az ültetés, 20 cm-es sor-, 15 cm-es tőtávolságra. Ne mosolyogjunk a kezdőkön, akiknek azt is el kell mondanunk, hogy a szárrészével felfelé, gyökérképző, gömbölyű részével lefelé duggatjuk a talajba az apró, gömbölyű, vagy ovális, hosszúkás, vagy lapos vöröshagymákat. Úgy, hogy szárrészük, amelyből a hajtások kihajtanak, 2,5 cm-re legyenek a föld alatt. Később, konyhai felhasználásra, tárolásra ültethetünk lila, fehér, sárga, óriás vagy éppen gyöngyhagyma fajtákat. Nyári és őszi fogyasztásra, feldolgozásra vethetünk magról termesztett hagymát. Nagy a választék. A hagymafajták bemutatásukra, ha módunk lesz rá, még visszatérünk.


Jó ötlet

acylpyrin újhagymaAz acilpirin nemcsak láz- és fájdalomcsillapító, paprikamag csávázására is kitűnő. Ugyanis acetilszalicilsav (acetylsalicylic acid) tartalma a penészgombák ellen is hatékony védelmet nyújt. Ha tehát abban a vízben, amelyben a paprikamagot egy napon keresztül áztatjuk, acilpirint oldunk fel, a magok csírázóképessége lényegesen nagyobb, a csírázási erélye gyorsabb lesz, mint a nem csávázott vetőmagoké. Mind a palánták gyökérzete, mind kihajtó levelei egészségesebbek, erősebbek lesznek.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d