Orchideák

orchidea

Nagy divat az orchidea, de a szépséges virágok látványa nemcsak öröm annak, aki kapja. Gond és félelem is, ha semmit sem tud a gondozásáról, vagy erre vonatkozóan az ismerősöktől, szakboltok dolgozóitól is csupa ellentmondó tanácsot kap. Nem kell szégyellnünk tájékozatlanságunkat, hiszen a Földön több mint 30 ezer orchidea faj él. Ezekből csupán néhány tucat kerül a hazai virágüzletekbe. A legelterjedtebb a lepkeorchidea (Phalenopsis).  Ennek rövid, tömör, ovális levelei vannak, s hosszú száron nyílnak a lepkeszárnyakra emlékeztető lila, fehér, halványrózsaszín, vagy ezekkel a színekkel tarkázott virágszirmok. Mivel a trópusi erdőkben – ahonnan a nemesítők a civilizált otthonokban tarthatóvá edzették egyes fajaikat, fajtáikat -, a fákon élnek, ahol léggyökerekkel, a párás levegőből veszik fel tápanyagaikat. Erre az életfeltételre, illetve, valami hasonlóra, nálunk is szükségük van.

Ültetés

Ne ültessük virágföldkeverékbe, hanem lehetőleg üvegedénybe (különféle formájú és méretű vázák, díszcserepek kaphatók), amelyben léggyökerei számára kedvező párásság alakítható ki és végbemehet a fejlődéséhez szükséges fotoszintézis is. Mindig lágy, szoba-hőmérsékletű vizet töltsünk alá, úgy, hogy a páraképződés folyamatos legyen, de a gyökerek ne lógjanak a vízbe.

Ha elvirágzott, ne vágjuk le a szárát (ha igen, legalább a harmadik, vagy negyedik szemig hagyjuk meg), hogy a későbbiekben ismét virágrügy képződhessen rajta.

Ha nem virágzik

Ha hónapokig hiába várunk a virágzására, átmenetileg tegyük ki hideghatásnak. Vigyük olyan helyiségbe, ahol csak 15-16 C fokos a hőmérséklet. Két hónap időtartamig tartsuk ott, majd ismét helyezzük vissza a megfelelően meleg, párás környezetbe. Ismét megjelennek a virágrügyek, a bimbók, s virágozni fog.

Óvjuk a léggyökereit. Ezeknek az üvegedényben van a legideálisabb helyük.

A hőmérséklet és a fény szabályozásával a virágkertészetek „időzíteni” tudják az orchideák virágzásának idejét. Termesztik és kínálják eladásra vágottan is, különösen remek menyasszonyi csokrokat készítenek orchideából.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply