Paprika és paradicsom – fogyasszuk egész évben!

Paprika és paradicsom
Paprika és paradicsom
Fehér özön

A paprika folytonos növekedésű, tehát az őszi fagyokig nem fejezi be a fejlődését, így a virágzását sem. Ezért a szedés is az őszi fagyokig tarthat. Ennek a folyamatossága és gyakorisága, a körültekintő szedés, az utána szükséges öntözés is kihat a termés mennyiségére. A villásan elágazó paprikatöveket könnyen megsérthetjük szedéskor. Könnyedén, felfelé emelve pattintsuk ki a villás ág közül az érett paprikákat.

Ha kevésbé éretten próbáljuk leszedni a termést, akkor fordul elő, hogy az apró bogyókkal, virágokkal, bimbókkal megrakodott hajtásvég a kocsánnyal együtt letörik. Természetesen, a megsérült termést, a kitörött, vagy száradó, esetleg rothadt töveket el kell távolítanunk, ezzel is óvjuk a többit.

Jó, ha tudjuk, a paprika tele van olyan tápanyagokkal, mint például az A-, B6-, C-és K-vitamin, a karotinoidok és a rostok, amelyek rendkívül jó hatással vannak az egészségre. Az étkezési paprika leve bizonyítottan gyógyíthatja a gyomorproblémákat, a fekélyt,. Csökkentheti a légzési problémákat, védi a bőrt, serkenti a hajnövekedést, erősíti az immunrendszert. Nyersen – kicsumázva is fagyaszthatjuk, de hagyományosan eltéve – lecsóként, vagy sós-ecetes-olajos lében is tartósíthatjuk. tehát egész évben fogyasszuk – védjük vele egészségünket.

Paprika és paradicsom
A paradicsom fattyazása

A paradicsomot a szerint szedjük, hogy szállításhoz, vagy feldolgozáshoz készítjük elő. A szedés időszakát a fajta is meghatározza. Gyorsabban beérnek, leteremnek az ún. determinált fajták, hosszabban teremnek a folytonos növekedésű típusúak. Ezek – ahogyan a paprika is – az őszi fagyokig szedhetők. Sokan leszedik a tőről a leveleket, mondván, több fényt kapnak a bogyók.

paradicsomHa egészséges a levélzet, jobb, ha rajta hagyjuk, mivel védik a gyümölcsöt a zápor, öntözés esetében a talajról felcsapódó szennyeződésektől. Van, aki már talajtakarással termeszti a paradicsomot is. Ilyen esetben speciális eljárások is alkalmazhatók, köztük az alsó, elszáradó levelek eltávolítása is. A hónaljhajtásokat óvatosan továbbra is tördeljük ki. Sűrítmény, ivólé készítéséhez hagyjuk teljesen beérni a paradicsomot. De az óvatosan ládákba helyezett gyümölcs egy-két napig leszedve még tovább érlelhető, hogy igazán édes, sűrű legyen.

Sokan főzik be télire, mivel kitűnő az idei termés. Nincs szüksége cukor, ecet, vagy tartósítószerek hozzáadására. Tisztán – olasz módra – a legegészségesebb a sűrítése, illetve különböző szószok, paradicsomos ételeink készítéséhez a legízletesebb, legegyszerűbb  a paradicsomlé eltevése.

Fogyasszunk belőle minél többet. Amíg van, érett, friss állapotban. Aki viszont csak lé, szósz formájában tudja fogyasztani, töltött paprika, paradicsomos káposzta, sajttal ízesített szószok, ivólé közül válogathat. A lényeg, hogy cukor nélkül készüljön. Ugyanis a jó, érett paradicsomnak elég magas a cukortartalma. Főleg a főzés során szabadul fel sok hasznos hatóanyaga. Tudnunk kell róla, hogy tisztítja  vért, óv a vérrögök kialakulásától, csökkenti a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, csökkenti a vérnyomást. Jótékony, stabilizáló hatással van a vércukorszintre, így a cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában is komoly szerepe van.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply