Az éjjeli lábgörcs lehetséges okai

lábgörcs

Az éjszakai lábgörcs meglehetősen fájdalmas jelenség, amely sokak számára megnehezíti a nyugodt alvást. De vajon mi váltja ki?

Egy kutatás szerint az emberek körülbelül 60 százaléka tapasztal éjszakai lábgörcsöt az élete során. Egy másik tanulmány pedig azt állítja, hogy a lábfejet, illetve a vádlit érintő görcsök 50 éves kor fölött gyakrabban jelentkeznek. De miért? A Prevention cikke alapján összegyűjtöttük a lehetséges okokat.

lábgörcsKevés guggolás

Egyes kutatások szerint a modern életstílus is felelős lehet a görcsökért. Őseink még sok időt töltöttek el guggolva, ez a póz pedig megnyújtotta a lábuk izmait. Ma már ez a mozdulat nem a mindennapok része, és alapvetően is sokkal kevésbé vagyunk aktívak. Ezek miatt megrövidülnek, merevebbek lesznek az izmok, ami fokozhatja a görcsök esélyét. Bizonyos kor felett pedig – aki nem sportol tudatosan – aligha guggol le, méghozzá többször naponta. Sőt, a heverés, a számítógép mellett ülés szinte megmerevíti, vagy teljesen satnyává silányítja a lábizmainkat. És a reá nehezedő túlsúlyról még nem is beszéltünk…

Hason alvás

Az sem mindegy, hogy milyen pózban alszunk. Ha például hason, akkor a lábfejünk olyan pózban állhat, amitől a vádlink megfeszül. Ha sokáig vagyunk ebben a pozícióban, attól begörcsölhet a lábunk.

Időjárás

lábgörcs Érdekes módon az időjárás is hatással lehet arra, hogy mikor görcsöl be a lábunk. A kutatások szerint nyáron gyakoribb ez a jelenség. Ennek oka idegi eredetű, nyáron ugyanis több napfény éri a testet, ennek hatására pedig több D-vitamin jut a szervezetbe. Így az idegek növekedése és regenerálódása jelentősen felgyorsul, ez pedig görcsöket okozhat.
A folyadékhiány is állhat a háttérben. A test folyadékegyensúlyának felborulása, illetve a verejtékezés miatti elektrolit-hiány ugyanis szintén lábgörcshöz vezethet. A fokozott izzadás miatt ez a jelenség is nyáron gyakoribb.

A hirtelen időjárás-változás is előidézheti lábunk fájdalmát, görcsössé válását. Különösen, ha nem töltődünk fel rendszeresen megfelelően vitaminokkal, rossz a folyadékbevitelünk, az alkalmazkodó képességünk az időjárás változásaihoz. Ezt a legtöbbször az idézi elő, ha kevés időt töltünk a szabadban, sétálva, kocogva.

Túlterhelés és tápanyaghiány

A nagyon kemény, megerőltető testmozgás is lehet a görcs oka. Ilyenkor az izom mindig azon a helyen görcsöl be, ahol túlterheltük a szöveteket. Tápanyaghiány is okozhat görcsöt – többek között a magnézium, a kalcium és a kálium hiánya. Ezek az elektrolitok segítenek ugyanis fenntartani a test folyadékegyensúlyát.
Emiatt is fontos, hogy komoly fizikai megerőltetéssel, illetve fokozott izzadással járó testmozgás után mindig igyunk. Akár speciális roboráló folyadékkal is pótolhatjuk az elvesztett ásványi anyagokat.
Idősebb korban a rendszeres vitaminpótlás, akár a tiszta víz, akár az ásványvíz kellő mennyiségének fogyasztása elengedhetetlen.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply