Fő az egészség

magas vérnyomás

Figyeljünk a jelekre!

Az időskor egyik elkerülhetetlen velejárója az egészség állapotának változása /romlása, vagy gyengülése/. Fontos, hogy figyeljünk a jelekre. De nem teszünk túl sokat magunkért, ha képzelt bajoktól tartva, a ránk zúduló reklámok hatására, különböző pótszerekkel próbáljuk megelőzni az esetleg ránk leselkedő betegségeket. Bele kell törődnünk, hogy az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb az ütemét és esztétikai jeleit lehet megváltoztatni. Aggodalom és félelem nélkül élhetnénk, ha igénybe vennénk az egészségügyi ellátás megelőző vizsgálatait. Az egészségügyi biztosítás által ez ingyenes, saját jól felfogott érdekünkben nyugodtan kötelezőnek tekinthetjük.

Lássuk, mit kell/ene tudnunk a megelőzhető, s ha időben odafigyelünk, elkerülhető betegségekről.

Ezek közül a leggyakoribbak:

A magas vérnyomás

Ez sokáig szinte egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását idézheti elő. Éppen ezért fontos, hogy felismerjük: Ma már gyakorlatilag mindenki számára elérhetőek a vérnyomásmérők. Ellenőrizzük hát időnként – vagy akár rendszeresen – a vérnyomásunkat.

Az első tünetek egyike lehet a visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, ami lehajlás esetén fokozódik.  Gondolhatunk magas vérnyomásra akkor is, ha romlik a koncentrálóképességünk, az egyensúlyérzékünk, szívünk visszatérően túl szaporán dobog, vagy gyakran érzünk tompa, mellkasi nyomást, múló látászavarunk van, vagy ok nélkül izzadunk.

Korai szövődmény lehet a kisebb vagy nagyobb erek megrepedése, elsősorban az érfal betegsége vagy gyengesége esetén. Későbbi szövődmény az érelmeszesedés fokozódása. Ennek következménye agyi érszűkület, agyérgörcs, szívinfarktus, a szív fokozott igénybevétele, megterhelése miatt pedig szívelégtelenség alakulhat ki.

A magas vérnyomás általában az időskori keringési megbetegedések miatt alakul ki, a verőerek rugalmasságának csökkenése, merevebbé válása, illetve a lerakódások következtében.

Kockázati tényező a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. A korán felismert betegség gyógyításáért  életmódváltással lehet a legtöbbet tenni, azonban orvosi ellátásra, kezelésre, ellenőrzésre mindenképpen szükség van.

A 2-es típusú cukorbetegség

Ez az anyagcsere-megbetegedés nem az idősebb korúakat érinti elsősorban, azonban a fő kockázati tényezői mellett – mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, öröklési hajlam, magas vérnyomás – gyakran jelentkezik idős emberek esetében is. A 2-es típusú cukorbetegek esetében az inzulinhiány részleges, ezért a magas vércukorszintkor tapasztalható tünetek helyett leginkább bőrviszketésre, fáradtságra, levertségre, végtagzsibbadásra, látási problémákra, valamint a sebek lassú gyógyulására panaszkodnak a legtöbbször. Életmódváltással, megfelelő étrenddel, valamint gyógyszeres kezeléssel optimális egészségi állapot alakítható ki.

Csontritkulás

Már az időskor előtt törékenyebbé válhatnak – főleg a nők csontjai, ha nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő táplálkozásra, egészséges életmódra. Azonban egyre gyakoribb az idős férfiak esetében is, különösen, ha bizonyos gyógyszerek szedésével párhuzamosan nem gondoskodnak szervezetük kalciumpótlásáról. Ugyanis számtalan gyógyszer mellékhatásai között szerepel, hogy gyorsítja a csontok mésztartalmának csökkenését.

Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatával jár. A betegség világszerte több százmillió embert érint, nálunk a lakosság 7-10 százalékát sújtja. Az érintettek száma az átlagéletkor meghosszabbodásával nő, viszont a diagnosztikai és terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően a felismert esetek gyakorisága is nagyobb, illetve a folyamat lassításának esélye is növekszik.

Az Alzheimer-kór

Az egyik legrettegettebb, időskorban jelentkező neurológiai megbetegedés az Alzheimer-kór, amelynek egyik legfőbb tünete a rövid távú memória hanyatlása. Ha ezt észlelik, nagyon fontos a beteg családtag állapotának ellenőrzése. Amennyiben az idős ember elfelejt dolgokat, rosszabbodik az emlékező-és tájékozódási képessége, esetleg változás észlelhető a személyiségében, a viselkedésében, haladéktalanul szakorvosi kivizsgálást kell kérni. Az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító gyógyítás egyelőre még nem ismert, viszont a folyamat lassítását már gyógyszeres kezelésekkel próbálják elősegíteni. A célzott kezelések elsősorban a tünetek enyhítésére, csökkentésére irányulnak.

Az anyagcsere zavarai

Időskorban a folyadékháztartás könnyen felborulhat, a szervezet hamar kiszárad, ami ebben az életszakaszban nagyon veszélyes, például a szívinfarktus vagy az agyvérzés kialakulása szempontjából. Főleg a mostanában egyre forróbb nyarak időszakában rendkívül lényeges a rendszeres, minden napszakra jól elosztott folyadékfelvétel.

Kulcsprobléma lehet az anyagcsere (nőknél az inkontinencia, férfiaknál a vizeletelakadás: ez utóbbi a prosztata megnagyobbodásának tünete), mindkettő kezelhető.

A székletürítés gondja általában összefügg a folyadékfogyasztással, illetve a táplálkozás minőségével. Orvosi segítséggel ez is szabályozható, ám a legtöbbet önmaga az érintett tehet, hogy gondjai megoldódjanak.

Mozgásszervi betegségek

A több évtizedes megterhelés a mozgásszervek kopásához, az izmok teherbírásának csökkenéséhez vezet. A csontritkulás következtében a magas, illetve túl alacsony vérnyomás miatt elszédül, elesik az idősebb ember, megüti magát, s ez törést idézhet elő. A mozgás nehezítettsége az időseket sokszor súlyosan gátolja mindennapi tevékenységük végzésében.

Az érrendszer betegségei

Az érelmeszesedés az életkorral egyre nagyobb mértékűvé válik. A vérnyomás, a szívműködés, szívritmuszavar, szédülés tünetei erre is utalhatnak. Étkezéssel késleltethető az erek állapotának romlása. De sokféle gyógyszeres kezelés is alkalmazható. Főleg, ha a visszerek a nehéz láb szindrómát, a lábak elszíneződését is előidézték, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség.

Folytathatnánk a sort a szellemi frissesség megőrzésének fontosságával, az alvászavarok okozta panaszokkal.

Egyelőre annyit, hogy törődjünk többet és jobban saját egészségünkkel, mert ahogy a legutóbbi felmérések mutatják, már 20 évvel a nyugdíjba vonulásunk előtt összegyűjtöttük az időskori betegségeink legtöbbjének „alapjait”.

Önnek ajánlott

Leave a Reply