Még kiültethető

kiültethetőA fokföldi madártej (Ornithogalum thyrsoides) nagyon hálás, egynyári hagymás növény. Akik ismerik, nagy becsben tartják. Áprilisban, májusban kiültethető a hagymája, s nyolc hét múlva illatozó virágözönné változtatja a kertet, a pázsitos udvart. Fehér, illatos csillagvirágai tömötten elhelyezkedő ernyővirágzatok, amelyek alulról felfelé nyílnak. Vágott virágnak is pompás, ha bimbós állapotban levágjuk, akár egy hónapig is megmarad a vázában.

Helyrevetés

kiültethető

Kezdő kertészkedők alkalmazhatnák, sikeresebb lenne a zöldségtermesztésük, mint a palánták előnevelésével. Persze, csak akkor, ha jól előkészített talajba szórnák, egyenletesen a magot, s az öntözésről nem feledkeznének meg egyetlen napon sem. De egészségesebben fejlődnének a növények, s nem kerülne sor az átültetéskor elkövetett gyakori hibákra sem (vagy túl mélyre, vagy túl sekélyre ültetett palánták). A saláta, a karalábé, a cékla erre a legalkalmasabb. Tapasztalt veteményezők a hosszabb tenyészidejű, őszi, téli káposztaféléket is így termesztik. Ahol túl sűrű a sor, ott ki lehet ritkítani. Az említett zöldségfélék magja nem tartozik a drágábbak közé, tehát a kiegyelt növényeket akár máshová ültetik, akár a hulladékot szaporítják, nem számít túl nagy veszteségnek.

Fagyérzékeny zöldségeink

kiültethetőRemélhetőleg már nem kell talaj menti fagyoktól tartanunk. Kiültethetők a paprikapalánták, a féltett fűszerpaprika, meg a csemegének számító almapaprika is. A póré palántái után a gumós zeller is a jól előkészített talajba kerülhet. Nem árt, ha felidézzük a nitrát felhalmozódásának, illetve lebomlásának körülményeit. Ezzel kapcsolatosan az elmúlt évben azt tanácsoltuk, nagyobb tő és sortávolságot hagyjanak a levélzöldségek, illetve a zeller ültetésekor. Ha a napfény minden levelükhöz eljut, segít lebontani a nitrátot. A paradicsom számára is fontos a tágabb, szellős, napos tér. A szél a gombabetegségektől óvja, a napsugár pedig a gyümölcsét érleli ízletesre.

Aki teheti, a hagymafélék ágyásait védje hagymalégy elleni hálóval.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply