Miért nincsenek apósviccek?

nagyapák unokák

Mert a nagyapák bölcsebbek, toleránsabbak, megértőbbek, mint a nagymamák. Nem szólnak bele a gyerekeik életébe, az unokák nevelésébe. Ez az egyik vélemény, s az általános tapasztalat. De ehhez hozzá kell számítani azt a tényt is, hogy – a nagyapák közül sokan korán meghalnak, nem érik meg azt a kort, amikor az unokákkal foglalkozhatnának, vagy a családnak az ő késői öregkorukban velük kellene törődnie.

Egyre öregebben

Olyan a világ, hogy a mai gyerekvállalás egyre későbbre tolódik. Amíg a nagymamák még a dédunokák születését is megérik, a nagypapák közül kevésnek adja meg a sors ezt az örömet. A várható élettartam, nálunk és a szomszédos országokban, még mindig a nagymamák számára ígér hosszabb időt a gyerekek, az unokák, a család közelében. Bizony, idősebb korban a 6-7 év sokat számít, még egyetlen esztendő is nagy ajándék.

Biztonság

A férfiakat sokkal intenzívebben nyomasztja a család anyagi ellátásának feladata, gondja. Az otthonteremtés, lakás, ház, gyerekek taníttatása. Hajszoltak, fáradtak, stresszesek: önmagukra nem fordítanak időt. Érrendszeri megbetegedések, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás okozta panaszok, kevés mozgás, vagy ellenkezőleg: erős fizikai megterhelés előidézte mozgásszervi bajok. Már 60 éven innen is számtalan szívinfarktust, s a nyugdíj előtt 20 esztendővel olyan tüneteket diagnosztizálnak az orvosok, amelyek mind a túl korai halál eshetőségére – kockázatára – figyelmeztethetnek.

Egészség

Egészségesebben kellene élniük, rendszeres orvosi ellenőrzésekre menniük. Érdekes – és ezt a véleményt alátámasztó – az a tapasztalat, hogy ahol a nagyapa kénytelen szerepet vállalni a kis unokák nevelésében, ott hosszabb életű lesz ő maga is. Megnő az önbecsülése, fontosságának tudata ösztönzi, hogy jobban odafigyeljen saját egészségére is, „ne hagyja el magát”. Ne felejtsük el, hogy a fejlett nyugati országokban, ahol nagyobb a családok anyagi biztonsága, alaposabb az egészségügyi gondoskodás – csökken a nemek közötti várható életkor-különbség. Ott az unokák körül még nagyobb a súlya, fontossága a nagyapa együttműködésének.

Minden szempontból fontos tehát arra törekednie mind a társadalomnak, mind a családoknak, hogy a nagyapa szerepét kiemelje a háttérből, segítse abban, hogy betölthessék feladatukat az unokák, dédunokák nevelésében. És ezt akkor is, ha netán a szülők elváltak. Sőt – akkor még fontosabb, hogy egy élettapasztalatokban gazdag, szerető és bölcs papa legyen mindig elérhető közelségben a család fiatalabb nemzedékei számára.

Önnek ajánlott

Leave a Reply