Élő sövény telepítése

Mielőtt eldöntjük, valóban nekilátunk-e az élő sövény telepítésének, azt kell tisztáznunk, mi a célunk vele? Ha a ház elé szánjuk – zajfogónak – úgy kell megválasztanunk az ültetendő cserjét, hogy néhány év múlva ne árnyékolja be a kilátást, ne verdesse az ablakokat. A betonjárda mellett is csak akkor lesz mutatós, ha nem változtatja azt szűk ösvénnyé, s nem nő a fejünkre. Tehát ide az alacsonyabbak közül, a könnyen formálható fajtákból válasszunk. Ha a szomszéd házától akarjuk elzárni udvarunkba a kilátást, a magasra növő cserjék a megfelelőbbek. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a kötelező távolságot meg kell tartanunk a szomszéd falától. Szélfogónak is a magasabb cserjék ajánlhatók.

sövény
Kochia scoparia

Díszítésként, az udvart a kerttől elválasztó, csupán jelképes kerítésnek az illatos levendula is kiváló. Ha még tétovázunk, s szeretnénk tudni, hogyan mutatna a zöld sövény, kísérletképpen telepítsünk egyéves seprőfüvet (Kochia scoparia). Áprilisi vetésből nyáron már dús, sűrű sövényünk lehet. Nyírhatjuk, alakíthatjuk. Ha szépen díszíti az előkertet, vagy kellemesen árnyékolja a teraszt, eldönthetjük, az évelő cserjék közül melyiket telepítjük.

sövény
Thuja occidentalis

Az alacsony, valamint a közepes magasságot elérő cserjék közül a legfontosabbakat előző számunkban már felsoroltuk. A legkedveltebb, fagytűrő, magasra növő fák, illetve cserjék közé tartozik a tuja (Thuja occidentalis), valamint a karcsú, egyenes, de lassan növekedő tiszafa (Taxus baccata).

A cserjék, bokrok, fák formája, magassága szerint is több a választási lehetőségünk: dísznek, hang- és porfogónak, árnyékolónak, szélfogónak szánjuk-e az illatos, a lombhullató vagy az örökzöld növényeket.

Taxus baccata

Sövényt, lugast vagy falat létesíthetünk. Eszerint (ha falnak szánjuk) egymás mellé, de lehetőleg nem túl sűrűn, ha sövénynek, akkor az ábra szerint két sorba ültetjük a cserépből kifordított, egészséges, földlabdába gyökeresedett cserjéket. Erre azonban majd csak ősszel kerül sor, miután alapos talaj-előkészítést végeztünk.

Most inkább azt számítsuk ki, hány méter hosszúságúra tervezzük a sövényt.

Egy folyóméterre hány bokrot ültessünk?

Magyalból
Hamisciprusból
Borbolyából
Somból
Galagonyából
Tűztövisből
Gyertyánból
Puszpángból
Lucfenyőből
Tiszafából
Tujából
2-3 darabot
2-3 darabot
4 darabot
2 darabot
4 darabot
5 darabot
4 darabot
6 darabot
2 darabot
2-3 darabot
2-3 darabot.

Önnek ajánlott

Leave a Reply