Júliusi kertésznaptár

Júliusi kertésznaptár

Folytassuk a júliusi veteményezést, ültetést!

Ma már a kezdő kertészkedő is tudja, hogy a mi égövünk alatt, veteményezni nem csak a második negyedévben – március elejétől június végéig – lehet. Sok tápláló zöldséget termeszthetünk még a fagyokig.

Tény és való, hogy az első vetési időszak (az időjárástól függően) jobb esetben február végétől, általában pedig március elejétől június végéig tart. Pontosabban, azokat a zöldségféléket, amelyeket azon frissiben, illetve a nyár folyamán meg akarunk enni, ilyenkor kell elvetni, elültetni. Ide tartozik az összes paprika, paradicsom, a tökfélék legtöbbje. Talán nem is a tenyészidejük, hanem melegkedvelő tulajdonságuk miatt.

Azonban rengeteg olyan zöldség van, amelyet egész évben lehet vetni, illetve nem is szabad elvetni a nyári napforduló (június 21.) előtt.

Most kell elvetni a fehér sörretket és a feketeretket is. A fehér októberre lesz méretes, a fekete novemberig a földben maradhat.

Foeniculum vulgare

A mángold is szép leveleket fejleszthet még őszig, akár palántázzuk, akár helyre vetjük.

A gumós édeskömény (Foeniculum vulgare) egyenesen az ágyásokba kerüljön, szabadföldbe. A laza, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli. A magja elég nagy ahhoz, hogy jól tudjunk dolgozni vele. Ritkán szórva (4-5 cm), 40-50 cm-es sortávolságban, 2-3 cm mélyre vessük. Kelést követően, 4-5 leveles korban, az első kapálással egy időben legalább 10-15 cm-es tőtávolságra egyeljük ki. A szakemberek azt ajánlják, hogy estefelé végezzük ezt a munkát. Mivel az édeskömény a sárgarépához hasonlóan ernyősvirágzatú, a kártevői is azonosak. Ezek azonban a reggeli órákban aktívak. Az esti órákban felszabaduló illat tehát nem vonzza majd oda őket.

Júliusi kertésznaptár
Cima-di-Rapa

Nálunk még csak most kezdenek felfigyelni erre az ínyencek számára vonzó, nyugati országokban igencsak kedvelt és drága zöldségfélére, amely a saláták összetételét teheti változatosabbá. És, talán, még a gyerekek számára is ízletesebbé. Ugyanis íze édeskésen pikáns. 80-110 nap alatt szedésre éretté válnak a gumók. Főzeléknek, salátának akkor szedjük, amikor elérik a tyúktojás nagyságot. Ha felmagzik, tiszta papírra pergessük az érett magját. Teakánt fogyaszthatjuk. Ez is, mint a gumója, étvágyjavító, görcsoldó hatású.

A cime di rapa, más néven broccoletti a dél-olasz konyha jellegzetes növénye, de a mediterrán partok mentén, Portugáliáig nagyon gyakori. Gyorsan növő levél-és virágzöldség, alig 40-60 napot igényel. A leveleit és a még ki nem nyílt virágszárait szedik, ez utóbbi kicsi, zöld, olyan, mintha laza brokkoli rózsácska lenne. Kissé kesernyés az íze. Forrázva, olajon párolva, körítésként fogyasztják, mártások készítéséhez használják fel.

Önnek ajánlott

Leave a Reply