A citromfa

Citromfa

Mostanában, amikor egész évben terítve a gyümölcspiac a szubtrópusi gyümölcsökkel, sokan elültetik a citrusfélék magját. A citrommagon kívül a narancs, a mandarin és a grépfrút (magyarul citrancs) magjával szoktak még kísérletezni. Ha nem elégszünk meg annyival, hogy kis, zöld vesszővé, magonccá fejlődjenek, akkor a citromfa magját ültessük el, mert ezt, miután elérte a kellő nagyságot, alanyként beszemezhetjük.

A magvakat kivesszük az érett, nyers citromból, és virágcserépbe ültetjük.

Ajánlatos ültetés előtt gyenge hipermangános vízbe tenni – fertőtlenítés céljából – néhány órára. Ez alatt összeállítjuk a tőzeg, humusz, homok cserépföldet 1:1:1 arányban. Úgy ültetjük a magokat 1-1,5 cm mélyre, hogy elég távol legyenek egymástól (így majd nem okoz gondot gyökereik szétválasztása, amikor szét kell ültetnünk a palántákat). Permetezéssel nedvesítjük a cserép földjét, s kilyuggatott, vékony mikrotén zacskóval gyufaszálnyi magasságban lefedjük. Ügyelni kell, hogy csak akkor öntözzünk – permetezzünk újra, amikor a föld felszíne megszáradt. A csírázás 4-6 hétig tart, az ilyenkor szükséges hőmérséklet 23 C fok körül van. A legkedvezőbb időpont január és március között van a citrusfélék elvetésére, de egész évben próbálkozhatunk vele, ha a megfelelő hőmérsékletet biztosítani tudjuk.

Átültetés

Amikor a növények 3-5 levelet hajtottak, óvatosan kifordítjuk a cserépből és egyenként 8 cm átmérőjű, kisebb cserepekbe ültetjük. A főgyökeret egészen kicsit visszacsípjük, hogy az oldalgyökerek kialakulását meggyorsítsuk. A korcs, görbe, hibás gyökérzetű egyedeket kiselejtezzük, csak az egészséges magoncokat hagyjuk meg. Öntözni csak az átültetést követő napon kell. Két hónap múlva – miután a gyökerek benőtték a cserepet – ismét át kell ültetnünk a citromfácskát, most már 10-12 cm átmérőjű cserépbe. Egy hónappal ezután kezdjük el adagolni a további fejlődéséhez szükséges folyékony trágyát. Ha közben oldalhajtások képződnének, ezeket el kell távolítani, mert elvonnák az oltáshoz lassan kész alanytól az erőt.

Az 1-2 éves magoncok, ha megfelelő környezetben fejlődhettek, s alkalmazkodhattak ehhez (lehet akár a panellakás napfényes helye), már alkalmasak lesznek arra, hogy jó termőképességű anyafáról származó szemmel beszemezzük. Ilyen nálunk a Poncirus trifoliata, amely Kínából származik, s déli fekvésű kertekben át is telel, 20 C fokos fagyokat is kibír. A műanyag zacskóval védett, beszemzett fácskát megszokott helyén tartjuk, amíg megered. A nemes szemből fejlődő hajtást arasznyi magasságban visszacsípjük, hogy elbokrosodjék. Egyre nagyobb edénybe ültetjük, nyárra a kertbe ültethetjük. Ha sikerült a kínai citromfáról beoltanunk, akkor – 4-5 év múlva – amikor már szép, erőssé vált, megpróbálkozhatunk kinti, kerti tartásával. A többi citromfát azonban télre „betelepítjük”, s minden tavasszal meg kell metszenünk.

De ez még messze van!

Magoncnak, illetve alanynak kitűnő a narancsmagból nevelt fácska is, a mandarin alkalmatlan, a grépfrútból nem mindegyik válik be. De hát kísérletezzen mindenki, ahogyan a kedve, a tapasztalata szerint a legjobbnak tartja!

Önnek ajánlott

Leave a Reply