Kerti berkenye

Kerti berkenye

Ma már egyre kevesebb található ezekből a sokáig élő fákból. Minden egyes (akár száz, vagy kétszáz esztendőt is számláló) hatalmas, 20 m magasra is megnövő berkenye fa, védett, s számon tartják, hol él, milyen az állapota.

A magyarországi Somogyban, Vas megyében, a botanikus kertekben, illetve Morvaországban látható még belőlük néhány gondosan nyilvántartott példány. Sárgászöld, almára emlékeztető, s fahéjszínű, körteformájú terméseinek íze olyan, mind a vadalmáé, vadkörtéé. Miután leszedik, s megpuhul, különleges a zamata. Magas a C-vitamin-tartalma. Nemcsak nyersen, aszalva is kitűnő. Aki kedveli a különlegességeket, s utódjainak reá emlékeztető fát akar ültetni, válassza a kerti berkenyét (Sorbus domestica), ezt a Délnyugat-Ázsiában, Dél-Európában, Észak-Afrikában honos fát. Napos fekvést, mélyrétegű, üde talajt igényel. Olyan helyet, ahonnan majd messzire látszik, s mégsem háborgatja senki. Csak gyönyörködni járnak hozzá, gyümölcsét szedni. És emlékezni.

Kerti berkenye
Kerti berkenye

A berkenye egy igazi kuriózum. Hiszen nem csak gyönyörű, de termése is finom, ráadásul többféle funkciót is betölthet a kertben. Számtalan fajtája közül Ön is megtalálhatja a leginkább megfelelőt, függően attól, hogy szoliter növényt, utcafronti fasort vagy különleges sövényt álmodott meg a birtokán.

Szintén hatalmas pozitívum, hogy gyakorlatilag nincs olyan évszak, amikor ne lenne gyönyörű ez a növény. Tavaszi virágai, őszi termése, különleges levelei és a meséket idéző ágai az év minden napján megmelengetik a kertbarátok szívét. Ha szereti a különlegességeket, szívesen tölti szabadidejét a kertben és kipróbálná, milyen egy dísznövényről szüretelni, a termését pedig lekvárként vagy pálinkaként elfogyasztani, akkor nem is kérdés, hogy az Ön kertjébe mindenképpen ültetni kell legalább egy fajta berkenyét.

A berkenye

  • Főleg dísznövényként igen kedvelt, mert nemcsak mutatós, de a légköri szennyeződéseket is elviseli.
  • Luc- és jegenyefenyő csemete ültetvényeknél gyakran ültetik, mert igénytelen, megnő sovány, vagy száraz talajon is, gyorsan nő, elnyomja a magas, kórós vágásnövényzetet.
  • Haszon erdőkben télen bő avarral takarja be a talajt, a levelek gyorsan és alaposan lebomlanak, termékeny humusszal látva el a növényeket.
  • Alkalmas lavinák törmelékkúpjának megkötésére, mivel gyökérzete mélyre hatoló és messzire szétágazó.[1]
  • Leveleiből főzött teáját csersavtartalma miatt bél- és gyomorbántalmakra alkalmazzák.
  • Bogyóiból pálinkát, likőrt és ecetet készítenek.
  • Fája jól megmunkálható, faragható, esztergálható és fényezhető.

Önnek ajánlott

Leave a Reply