Zöld, illatos, tele van vitaminnal – mi az?

A családnak, maguknak főző, nagy tapasztalattal rendelkező háziasszonyok tudják, hogy a gyökérzöldségek zöldjéről van szó!
Mielőtt a gyökérzöldségeket felszednénk, a most még friss zöldjéből (a külső levelekből) szedhetünk le annyit, hogy megmosva, leszárítva – zacskózva, dobozolva a mélyhűtőbe rakva – mind a petrezselyem, mind a zeller vitamindús levélzetéből legyen a tél folyamán elég illatos ízesítőnk a levesekbe, töltelékekbe.

illatos ízesítőnk
A kapor

A gyökérzöldségek, a sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, pasztinák kétéves növények, melyek első évben növelik meg a gyökértestet és a második évben hozzák a virágzatukat és a magtermést.

A zsenge kapor ősszel frissen kihajt. Érdemes hasonló módon a mélyhűtőbe tennünk belőle néhány maréknyit. A kapor mind gyógynövényként, mind illatos fűszerként is használatos. A tollszerű leveleket betakarítás után gyógynövényként, a kis kemény, szárított magokat pedig fűszerként használhatjuk. A tollszerű zöld leveleket gyakran kapor gyomnak is nevezik. A kaprot számos étel ízesítésére használják, beleértve salátákat, zöldségeket, húsokat és szószokat. A kapor magot kenyér, uborka, savanyúság, savanyú káposzta és káposztasaláta ízesítésére használják elsősorban.

illatos ízesítőnk
A lestyán

Viszont a lestyán zöld, egészséges leveleit, miután megmostuk, leszárítottuk, terítsük szét árnyékos helyen, s szárítsuk meg. Egészen finom porrá morzsolható. Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. Kis üvegekben tárolhatjuk. Kiváló maggifűszer.

Mivel régóta termesztik, a lestyán sok helyen vadon is megtalálható. A növény dél-, nyugat-ázsiai eredetű, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Önnek ajánlott

Leave a Reply