Novemberi kertésznaptár

Novemberi kertésznaptár

Kezdődik a matt színek időszaka

A krizantém gyönyörű, számtalan színű és fajtájú virágaival búcsúztunk a hosszú, nyári melegekben sem fukarkodó ősztől. Az elmúlás és az élet örömének minden évben újraélhető ígérete szinte észrevétlenül segít át a vad szelekkel, köddel didergető télbe. De előtte még – ha van rá módunk – mentsük a menthetőt: cserepestől vagy csak úgy, tövestől vigyük védett helyre, garázsba, pincébe, üvegházba a krizantémbokrokat. Aki évek hosszú során ápolja, gondozza őket, tudja, melyik vészeli át a fagyokat, s lesz alkalmas újrahajtatásra. Ma már nemcsak a sírkövek előtt, hanem az otthoni előkertekben is ott láthatók. Pazar látvány, öröm a szemnek, léleknek.

Pázsitápolás a tél beállta előtt

A novemberi nedves, ködös időben fontos a pázsitot állandóan tisztán tartani, a vakondtúrásokat még a tél beállta előtt elegyengetni. Enyhe időben – ha kell -, még egyszer, utoljára le lehet nyírni, de csak 3-4 cm-re. Ugyanis az alacsony füvet a hópenész nem veszélyezteti. A pázsitfű a gyengén savanyú (5,5-6,5 pH) talajt kedveli. Ellenőrzéshez (minden harmadik évben) a talaj 20 cm-es felső rétegéből mintát veszünk. Ha a vizsgálat azt jelzi, hogy a pH a savanyú felé nagyon eltolódott, (5 pH alá), akkor (150-200 g/négyzetméterenként) szénsavas mész kiszórásával korrigálni lehet az eltérést. Vastag hóréteg tetejére is kiszórható a mész. Egy évvel később, – ha szükséges – a meszezés megismételhető.

A kerti szerszámokat még tegyük rendbe

A talajművelő szerszámokat – ásót, kapát, gereblyéket – tisztítsuk meg, hogy ne rozsdásodjék. Ugyancsak alapos tisztítást igényelnek a fűnyírók is. A fűnyíró nemcsak nagyon drága, hanem megfelelő karbantartás nélkül technikailag sérülékeny. A használati utasításnak megfelelő kezelésben kell részesíteni, hogy a téli tárolásnak ne legyen kedvezőtlen hatása. A fémrészeket akár szárazon (drótkefével), akár vízzel – amíg fényesek, újak – tisztítjuk meg, töröljük szárazra és olajos ronggyal töröljük át, hogy megvédjük a nedvesség hatásaitól. Ásót és ásóvillát élével csak fára szabad állítani, betonra nem, mert tompul az élük. A javítást igénylő szerszámokat rendbe kell tenni, ne tegyük félre kicsorbult éllel, kilazult nyéllel! A számtalan kisebb szerszám és a tartozékok számára hevederszalagot rögzíthetünk a falra, amelybe áttekinthetően helyezhetők el a kézi szerszámok és egyben helyet, meg rendet is biztosít.

A vízvezeték és a víztárolók víztelenítése

Az első gyenge fagyok figyelmeztetnek, hogy az elmaradt munkákat – talajtakarás, cserjék, facsemeték, bokrok tövének megfelelő, levegőt áteresztő, de hidegtől védő anyaggal – szalmával, falombbal, kartonpapírral – óvása, be kell pótolnunk, mielőtt késő lenne. Az erősebb fagyok beállta előtt zárjuk el a kerti csapokat, a vízaknában takarjuk le a kerti kutat. Víztelenítsük a csöveket és ürítsük ki a víztárolókat. Lombbal vagy tőzeggel takarjuk le, illetve, ahol szükséges, ezzel töltsük meg. A műanyag tartályokat védett helyen kell tárolni. A fa- vagy fémhordót felfordítva, három téglára állítjuk, hogy üres maradjon. A kerti tömlőt a tömlőkocsiról letekerve víztelenítjük, és kívülről szárazra töröljük.

A szórófejeket külön tároljuk. Az öntözőkannákat kiürítve lefordítjuk. 

Novemberi kertésznaptár

Önnek ajánlott

Leave a Reply