A krizantém védelme

Kevesen vállalkoznak arra, hogy a nagyvirágú krizantémot maguk neveljék fel. Ha igen, jól felkészülten teszik, mivel igényes gondozásra van szüksége. Aki már most beszerzi a cserepezett virágokat, hogy a sírokat díszíthesse vele, az ápolásból elég, ha annyit megjegyez, a töveket nem hagyhatja kiszáradni. Az erősebb talaj menti fagyok ellen elegendő védelem a megfelelő takarás. Aki azonban a korai fajtákból később a kertjébe telepít néhány tövet, jó, ha tudja, legalább 20 vírus okozhat különböző betegségeket (mozaikfoltosság, törpülés), amelyek hátráltathatják a krizantémok fejlődését. Sok ezekből csak lappangó formában van jelen, a növény számára kedvezőtlen körülmények között azonban támadásba lendülhet valamelyik.

a krizantém feherrozsda
A gombás betegségek közül a krizantém fehérrozsda okozza a legnagyobb kiesést.

A krizantém gondozása

A krizantém kedveli a sok vizet, ezért tartsuk mindig kissé nyirkosan a földjét. Öntözéskor (reggel vagy estefele a legideálisabb) ügyeljünk arra, hogy a leveleket minél kevesebb nedvesség érje, így elkerülhető a gomba- és baktériumos betegségek kialakulása. Kéthetente-hetente (öntözéstől, eső mennyiségétől függően) távolítsuk el az ágyásból a gyomnövényeket és lazítsuk fel kissé a talaját (óvatosan, a gyökerekre vigyázva). Tavasztól rendszeresen öntözzük az időjárás és a talaj/virágföld vízmegtartó képességének függvényében.

Ha az elnyílt virágokat kora tavasztól kezdve lecsípjük, akkor azok helyén újabbak fognak fejlődni. Ha a csúcshajtásokat kéthetente eltávolítjuk, elősegítjük a növény oldalirányú növekedését is és a szép virágzást is. A növényt a virágok eltávolítása előtt és után tápoldatozhatjuk.

A baktériumok is számos betegséget okozhatnak (tőelhalás, szárrothadás). A legveszélyesebbek a gombás betegségek. Az utóbbi években a fehérrozsda (Puccinia horiana) okozza a legnagyobb károkat, elsősorban az üvegházi fajtákat támadja meg. Megelőző védekezésre a Baycor 25 WP, Plantvax 25 EC, Saprol, Dithane M 45, Novozír MN 80, Polyram WG szerek alkalmasak.

A botrítiszes betegség fólia alatt és üvegházakban okoz jelentős kárt.

A generatív stádiumba került krizantémok védelmének jellegzetessége, hogy a Tripszek megjelenését a virágzatokban alaposan figyelni kell, továbbá, hogy a választott növényvédő szereknek esetleges sziromlevél-károsító hatását és szennyező, elszínező tulajdonságait is figyelembe kell venni.

Két, jellegzetesen bizonyos időszakhoz köthető károsító megjelenésével is számolnunk kell. Az első egy (közelebbről még nem meghatározott) fekete levéltetű faj, amely szeptemberben települ át a krizantémültetvényekbe. A levéltetvek a sziromlevelek tövébe húzódnak, és sokáig észrevétlenek maradhatnak. Tapasztalataink szerint a hagyományos levéltetű elleni szerek csaknem teljesen hatástalanok, a gyártó képviselőjének ajánlása alapján viszont a triazamat hatóanyagú készítménnyel AZTEC 140 EW 0,05% jól leküzdhető e kártevő, de ígéretes a tiametoxam ACTARA 25 WG 0,02% is. A második, időszakhoz köthető károsító a botrítiszes virágrothadás. A betegség fellépése a fóliasátrak felhúzását követően a páratartalom megnövekedése, a fóliáról visszacsepegő kondenzvíz következményeképpen válik súlyossá. A betegség elsősorban a szellőztetés, légmozgás megoldásával és a visszacsepegés meggátlásával küzdhető le, a fungicideknek csak kiegészítő szerepük van. A vinklozolin RONILAN DF 0,1%, kresoxim-metil DISCUS DF 0,02%, azoxistrobin AMISTAR 0,05% fungicidek és a Trichoderma harzianum T39-es törzsét tartal-mazó biofungicid TRICODEX WP 0,2% engedélyezett.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: