Tárolás – veszteségek nélkül

Tárolás

Sietős és kényelmes a mai kor embere. Viszont a természet más tempót diktál. És ez, a kerti termények tárolásában, a keletkező veszteségekben is megmutatkozik. Aki azt hiszi, hogy kifog a természeten, s áthidalja a követelményeit, általában pórul jár. Például, hogy a kamrában, fóliával letakarva is áttelelteti a gyümölcsöt, vagy a zöldséget. Vagy ha a vízaknában, egymásra rakva a ládákat, könnyű és egyszerű módon történik a tárolás. Elég egy-két napos fölmelegedés, utána a gyors lehűlés, befülled a gyümölcs, s rothadni kezd, kiszárad a zöldség, fagyottá válik a burgonya. Vagy elég egy felhőszakadás, s vízben úszik minden, amit a vízaknában raktároztak.

Tárolás A megfelelően szigetelt, száraz pince, ha hőmérővel ellenőrizhetjük, optimális-e a hőmérséklete, jó megoldás. Száraz időjárás, hosszantartó, meleg időszak esetében túl szárazzá válhat a levegője. Ilyenkor vízzel permetezhetjük a talaját, ha kell, szellőztethetünk. És rendszeresen ellenőrizzük a termények minőségét. A romlani kezdő példányokat távolítsuk el a többi közül. Ma már túl körülményesnek, munkaigényesnek tartják a vermelést. Pedig a legegészségesebben itt tárolható a gyökérzöldség. Kicsit egyszerűbb, ha a fóliasátorban készül a verem. Ide rakható a káposzta, a kel, a karalábé is. De a mostanában gyakran váltakozó hideg és meleg napok itt is befülleszthetik a terményeket. Többszöri ellenőrzés, ha kell, szellőztető veremfeltárás, vagy ellenkezőleg, vastagabb szalma, illetve lomb takaróréteg szükséges.

A hőmérséklet

A burgonya nagyon érzékeny a lehűlésre. Nem szabad, hogy 4-5 C foknál alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk. Már a 3-4 C foknál is nagyon lassul a légzése, és az amiláz nevű enzim működése. Ennek következtében a burgonya keményítőtartalmából keletkező cukor felgyülemlik, nem képes tovább lebomlani, és a kellemetlen, ún. „fagyott burgonya” íz lép fel az anyagcsere kedvezőtlen megbomlása miatt. Ha egyébként ép, egészséges, akkor gyorsan 10-15 C fok hőmérsékletű kamrába kell elhelyezni. Ott, kb. egy hét alatt, megindul a rendes anyagcsere, a felgyülemlett cukor vízzé és széndioxiddá bomlik, s eltűnik az édes íz.

Melegebb pincében, kamrában előfordul, hogy nagyon hamar csírázni kezd a burgonya, ami tápanyagveszteséget okoz. A csírák letördelésével lassíthatjuk ezt a folyamatot. A túlszáraz tárolóban ráncosodni kezd pl. a cékla, a burgonya, fonnyadni a fekete retek. A kellő páratartalom pótlásával ezt megakadályozhatjuk.

Ha a homokba rétegezett gyökérzöldség körül, illetve fölött, időnként egy kis vízzel permetezzük a homokréteget, elejét vehetjük a fonnyadásnak. A lényeg, hogy az optimális páratartalmat és hőmérsékletet biztosítsuk, szellőztetéssel, vagy a szellőzőnyílások elzárásával, s a gyakori ellenőrzéssel elérjük, hogy amit termesztettünk, tápanyagait megőrizve kerülhessen asztalunkra.

Tárolás

Önnek ajánlott

Leave a Reply