Biológiai bomba? …

biológiai
A sünkullancs

Sem cáfolni, sem bizonyítani nem tudjuk, csupán a megjelent hírekre, tájékoztatásokra hivatkozhatunk. Ezek szerint a kerti kártevőket pusztító sün nem dédelgetni való, mesebeli állatka. Ma már sokan úgy tartják, biológiai bomba, amely a legápoltabb kertekbe is behurcolja a fertőzésveszélyes kórokozókat. Tájainkon mintegy 18 féle kullancs él, a legveszélyesebb éppen a fehér testű, aranysárga lábú sünkullancs (Ixodes hexagonus), amely a macskákon, kutyákon, embereken élősködik, s terjeszti a Borellia-baktériumot, az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusát, vagy a Lyme-kórt okozó baktériumot.

Egy-egy konyhakertben, pihenőkertben csemegéző sün akár naponta képes 16-20 kullancsot a gyalogjárók melletti díszcserjéken, gyümölcsbokrokon hagyni, ahonnan aztán azok az ott sütkérező kedvenc háziállatok, vagy az éppen ott dolgozó kertészkedők bőrére pottyannak, kapaszkodnak.

Ne csalogassuk tehát külön kuckót, itatóvályút készítve a sünt, a házunk közelébe, a kertünkbe. Legalább addig várjunk, amíg kiderül, miért vált e kórokozók hordozójává, akaratlan terjesztőjévé. Maradjon kívül a kerítésen, vagy az erdőben, a ligetekben.

Habár ott is van még kullancsból elég (szemnélküli és közönséges kullancs, látókullancs, stb.) De a legnagyobb veszély most – éppen a legközelebb leselkedik, s ettől naponta óvnunk kell a családot, főleg a gyermekeket, a kertben dolgozókat és az ott sündörgő kutyát, az ott napozó macskákat.

Biológiai
Ma már sokan úgy tartják, biológiai bomba a sün

Önnek ajánlott

Leave a Reply