A tökfélék – ahogyan ismerjük

tökfélék
Tökfélék
A spárgatök

Számtalan tökféle tartozik a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába. A legismertebb, hagyományosan termesztett nálunk a spárgatök, a takarmánytök és a sütőtök. Az utóbbi években egyre népszerűbbé válik a tökfélék közül a cukkini és a csillagtök. Valószínű, hogy egyszerű termesztése, és termésének méretei által (több, kisebb, zsenge termés), gazdaságos felhasználási lehetősége miatt is. Azért is sokan kedvelik, mert még szeptemberben is szépen terem. Egészen a fagyokig találhatunk rajtuk nyíló virágokat, kisebb-nagyobb terméseket. Ezek frissen fogyasztva, mélyhűtőben, savanyúságként eltéve egyaránt finomak.

tökfajták
A sütőtök

Éppen ezek vezették rá a kertészkedőket a piac által már régebben sugallt felismerésre, hogy a spárgatököt sem szabad hagyni, hogy túlérjen, zsengén, addig kell leszedni, amíg nem nőtt túl nagyra. A kivétel, ha a magjáért érleljük. Erre a célra azonban a héj nélküli magvú olajtök a legalkalmasabb. A sütőtököt hagyjuk a szárán, hogy jól érjen meg. Amikor a szára összezsugorodik, a héja reccsen, akkor kell szárastól leszedni. Általában szeptember végén, október elején. De az idén minden korábban érik. Hát ne a naptárt, a tök érettségét nézzük.

Hűvös fagymentes helyiségben több hónapig eltarthatjuk. Ha betonozott talajra helyezzük, több réteg újságpapír, száraz szalma, vagy hullámpapír kerüljön alá, nehogy a pára alattuk csapódjon le, s a nedvességtől romlani kezdjenek.

Foto: edenkert.hu

Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.

Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.

Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.

Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.

Önnek ajánlott

Leave a Reply