A gyümölcsösben

gyümölcsösben

Itt van az őszibarack idei, utolsó, vegetációs időszakban történő metszése. Kétszer is foglalkoztunk az őszibarack zöldmetszésével. Mindkét esetben a hajtásválogatás volt a cél, a lényeg pedig, hogy ne kurtítsunk! Most ellenben, a gyümölcsösben az eddig meghagyott, fejlett hajtásokat, amelyeken kettes, hármas rügyek fejlődtek (ezek adják jövőre a termést), visszametsszük 30-35 cm-re. Ahol a korábbi ritkításokat elvégeztük, ott könnyű most a munka. A fölösleges hajtásokat, amelyek az előző metszés óta képződtek, ismét eltávolítjuk. És minden hosszú hajtást visszametszünk 30-35 cm-esre. A lényeg az, hogy a hátralévő időszakban most már a tápanyagok csak a megmaradt hajtásokat táplálják, ezáltal a rügyek még erőteljesebbé fejlődnek. A mostani metszés egyben a jövő évi termés behatárolása is. Lehetőleg szeptember 10-ig be kell fejezni, akkor lesz eredményes.

gyümölcsösben
A szamóca

A szamóca részére előkészítettük a talajt. Megtrágyáztuk, gyommentesen tartjuk, öntöztük, kezdhetjük a telepítést. Több szempontból is érdemes textíliára (Pegat agro) telepíteni, esetleg egyszerű fekete fóliára. De az előbbi a jobb. Ahol az idei perzselő nyárban a sima talajra fektetett fekete fólia inkább hátrányt jelentett, mint előnyt, ott a palántasorokat barázdákba is ültethetjük. Mielőtt a textíliát lefektetjük, meghúzzuk a barázdákat. A palánták szívlevelei ne kerüljenek a talajfelszín alá. Borús időben ültessünk, ez a megéledés szempontjából fél siker. Egészséges, vírusmentes palántákat telepítsünk.

gyümölcsösben
Téli alma

Számoljunk azzal, hogy a téli almát lényegesen korábban, már szeptember első felében le kell szednünk. Ezért időszerű a téli tárolók előkészítése.

Sajnos, hull az alma a fákról. Korán megérve, vagy férgesen. A nagy melegek gyorsan lebomlasztják a kipermetezett rovarölő szereket, ezért az almamoly harmadik nemzedéke vígan lakmározik tovább.

A gyümölcsösben a sok hullott, korán érett almát dolgozzuk fel gyümölcslének. Akár frissen fogyasztva, akár műanyag flakonokban a mélyhűtőbe téve, finom és hasznos, vitaminokban gazdag ivólevet nyerünk belőle.

Szedjük össze, piszkáljuk le a fákról is a moníliás gyümölcsmaradványokat, gallyvégeket, leveleket. Szeptember első negyedében ismét használhatók a rézkészítmények a színes almák esetében, ha 25 C fok alatt van a hőmérséklet. Mind a gyümölcsöt, mind a lombozatot fertőtleníthetjük a rendes, előírt adagolásra ügyelve. Ahol nagyon terjed a monília. ott van értelme.

Önnek ajánlott

Leave a Reply