Telepítsünk málnát!

Nyersfogyasztásra, mélyhűtésre, dzsem és szörp készítésére egyaránt a legkiválóbb bogyós gyümölcsünk a málna. Nemcsak C-vitaminból tartalmaz sokat, hanem kalciumból, káliumból, vasból és magnéziumból is. Szívbetegségek, vérszegénység, depresszió ellenszere. És közben nem ízetlen tablettákat nyeldes, aki vitaminnal akarja ellátni a szervezetét, hanem zamatos, illatos, csodálatos gyümölcsöt. Nem lehet kifogás, hogy kicsi a kertünk, s nincs benne meleg, szélvédett hely a málna számára.

A málna jelentős mennyiségű flavonoid vegyületet tartalmaz, mint például antociánok, ellagsav (tannin), kvercetin, galluszsav, cianidin, pelargonidin, katechinek, kempferol, és szalicilsav. Tudományos tanulmányok alapján ezek a bogyós gyümölcsökben található antioxidáns vegyületek segíthetnek a rák, az öregedés, a gyulladások, és a neurodegeneratív betegségek megelőzésében.

Málna
Foto: Juhanson

Laza, jó humuszos friss, kissé nedves, gyengén savanyú (5,5 – 6,5 pH) és tápanyagokkal jól ellátott talajt készíthetünk a számára bárhol a füves udvaron, a házfal védettségében is. Korszerű módszer a magas-ágyás kialakítása. Miután kiválasztottuk a megfelelő helyet, fél ásó mélységben (70-8 0 cm szélességben, tetszés szerinti hosszúságban) szedjük fel a kiásott talajt. Keverjük össze érett komposzttal 1:1 arányban, s rendezzük el, kissé tömörítve, majd komposzt, rá a komposzttal kevert, s a málna számára szükséges tápanyagokkal ellátott földréteg kerüljön, végül kéregmulccsal ( el nem bomlott szerves anyaggal) takarjuk az így 50 cm magas ágyást.

És jöhet a fajta kiválasztása, majd az ültetés. A következő években csak az érett komposzttal történő trágyázást, majd a kéregmulccsal takarást kell mindig úja megismételni. A palánták közötti távolságnak körülbelül 40-50 cm-esnek kell lennie. A málna bokrai nagyon szélesre képesek nőni, ezért érdemes tág teret biztosítani nekik a kertben. A málnát ajánlatos egyenlő távolságokra ültetni egymástól és a kerti málnának növekedés során támaszokra van szüksége.

Mikor ültessük a málnát?

A legjobb időszak a málna ültetésre az ősz. Ilyenkor a szabadgyökerű málnát ajánlatos ültetni, amelynél fontos a regenerálódási idő és a talaj magas vízbőségének biztosítása.

A málna palántákat szeptembertől november elejéig lehet a földbe duggatni, akár 4 Celsius-fok körüli hőmérsékleten is. A fiatal málna cserjéket szokás szerint mulcsozni kell, hogy télen ne fagyjanak el.

Önnek ajánlott

Leave a Reply