Kávé tejhabbal

cappuccino-kávé-tejhab

Kávé tejhabbal

Bizonyosodj meg róla, hogy a gőzölt, habosított tejed legalább 63º Celsius fokos. Kerüld az ennél magasabb hőmérsékletet, mert az a tej leégését eredményezheti. Ezután hagyd állni a tejet pár másodpercig. Ennek köszönhetően a habnak lesz ideje felszállni, a tej pedig az aljára ereszkedik.

Kávé tejhabbal

Hagyományosan három összetevője van, melyeket egyenlő arányban használnak: frissen főzött eszpresszó, forró tej, tejhab. Akár gőzzel, akár kézi tejhabosítóval próbálkozunk, ugyanarra a két dologra kell csak odafigyelnünk: a tej minőségére és hőfokára.
Előkészítés5 minutes
Főzés/sütés10 minutes
Teljes idő15 minutes
Kategória: Italok
Konyha: Olasz
Kulcsszó: kávé
Adag: 2

Hozzávalók

  • 3 tk finomra őrölt kávé
  • 2 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés

  • Lefőzünk egy erős presszókávét. A tejet a vaníliás cukorral megmelegítjük és elosztjuk a felét két pohárba.
  • Egy kiskanál segítségével a presszókávét óvatosan a tejre öntjük, hogy a tej és a kávé ne keveredjen össze.
  • A maradék tejet felhabosítjuk, a kávé tetejére merjük és megszórjuk a fahéjjal.

Másfél százalékos tejjel ne is próbálkozzanak kávé tejhabbal készítésével. A krémes, apró buborékos tejhabhoz zsír kell, a boltok polcain a 1,5 és a 2,8%-os tejek mellett találnak 3,5%-osat is, ezt válasszák, laktózmentes változata is létezik. A következő eszköz egy kisebb kancsó vagy kiöntő tenyerünknél éppen nagyobb legyen. Ez fontos, mivel a gőzzel készített tejhabnál alapszabály, hogy csak addig gőzöljük a tejet, amíg a kezünk bírja. Miért? Ha a kancsó fülét fogjuk, a tej túlforrósodhat, megéghet, amit ha a presszókávénkra öntünk, majd belekortyolunk, megégethetjük a nyelvünket.
Másik nagy hibája lehet a tejhabosításnak, ha hatalmas, száraznak tűnő buborékok keletkeznek, így a tejhab elkeverhetetlen, és a kávé elfogyasztása után is ott ül majd a csésze alján. Ez nemcsak esztétikai szempontból szörnyű, hanem az ízélményt is nagymértékben rontja, hiszen a lágy, krémes tejhab helyett egy buborékos, száraz habot kanalazhatunk a kávéról.

Önnek ajánlott

Leave a Reply