Frissítő csírák

csira

A konyhapulton is kertészkedhetünk!

 

A hideg, téli napokon gyakran kívánunk egy kis üde ízt. A konyhapulton is nekiláthatunk kertészkedni. Gyorsabban és könnyebben előállíthatjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat, mint kint, a kertben.

 

Csíráztassunk zöldség-és fűszernövény magokat!

Bio-, natura-boltokban beszerezhetjük a szükséges, vegyszermentes magokat, illetve, a csíráztatáshoz szükséges tálacskákat, pici edényeket.

A kis rügyek az élet esszenciáját hordozzák magukban. A vitaminok és ásványi anyagok forrásai. Előnyük, hogy a kalcium, magnézium, a foszfor, a klór, a kálium, a nátrium, a szilícium, a szelén és a jód is természetes – azaz, a szervezet számára könnyen hasznosítható – formában van bennük jelen.

A csírák méregtelenítenek, betegséget követően felgyorsítják az elgyengült szervezet regenerálódását. Táplálnak, de magas rosttartalmuk miatt mégsem hizlalnak, mert nincs bennük se zsír, se koleszterin.

  1. lépés

Alaposan mossuk meg a magokat. A gabonaféléket 12 órán át, az apróbb magvakat 4-8 órán át, az olajos magvakat 1 napig érdemes áztatni.

  1. lépés

csira3A legegyszerűbb, ha csíráztató műanyag vagy cserépedényt használunk, de a lapos porcelántál, tányér is megteszi. Ha speciális edényt választunk, a beáztatott magokat helyezzük el a lyukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük meg vízzel. Ezzel a munka nagyobb részét el is végeztük, a többit a természet elvégzi magától. A tálat olyan helyre tegyük, ahol 18-22 C fok közötti a hőmérséklet. Ha nincs speciális edényünk, lapos tál, vagy tányér is megfelel. Bevizezett, tiszta vászonnal takarjuk le, tartsuk állandóan nedvesen. 24 óra múlva megjelennek az első csírák. A harmadik napon a vászondarabokra már nincs szükség, viszont a magok alá töltsünk mindig picinyke vizet.

  1. lépés

A csírákat érdemes minden nap, akár reggel és este is átöblíteni. Ezzel elkerülhetjük, hogy megpenészedjenek, vagy rothadni kezdjenek. Az alsó edényben minden reggel cseréljük a vizet. 4-5 nap múlva már szüretelhetünk is!

 

Jó tudni

  • Melegebb helyiségben gyorsabban csíráznak a magok.
  • Ha sötétben tartjuk a tálat, a csíra világoszöld marad, s több B2-vitamin termelődik benne.
  • Ha világosabb helyre tesszük, sötétzöld lesz, s feltöltődik C-vitaminnal.
  • A „learatott” csírák a hűtőszekrényben 2-3 napig frissek és ropogósak maradnak.

Búzafű-lé

Frissen préselve a legjobb, levében a táp- és hatóanyagok koncentráltan vannak jelen. A búzafű-lé az egész szervezet működését jótékonyan erősíti. Méregteleníti a sejteket, fokozza a szívműködést, serkenti az anyagcserét, visszaszorítja a kórokozó baktériumokat, késlelteti az öregedést. Fogyasszuk azon frissiben, mert hatóanyagai gyorsan elbomlanak. Naponta 1-2 evőkanálnyi belőle már elegendő vitaminforrás. Borogatásként alkalmazva fekélyek, sebek kezelésére – külsőleg is jótékony hatású.

Búzacsíra

Tisztítja a májat, gyulladásgátló, baktériumölő, emésztést segítő, szabályozza a vérnyomást.

(Hosszú és rövid csírából is finom, de a karakteresebb ízhatás kedvéért keverhetjük más csírákkal is.)

Lencse-és borsócsíra

Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, serkenti a vérképzést.

(Kissé földes ízű, rövid és hosszú csíraként is ízletes.)

Retekcsíra

Természetes antibiotikum, kitűnő méregtelenítő. Megfázás és nátha esetén oldja a nyálkalerakódást, segíti a kisebb méretű epe-és vesekövek kiürülését a szervezetből.

(Csípős ízű, keverjük más csírákkal!)

A retekcsíra nemcsak belsőleg, külsőleg is hatásos. Természetgyógyászok szerint, liszttel összekeverve, jótékony hatású a reumás fájdalmakra, a belőle készített lábfürdő pedig enyhülést ad.

Lucernacsíra

Hatékonyan lúgosítja a szervezetet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben, B12-tartalma segít a vérszegénység elkerülésében, csökkenti az ízületi gyulladást és a reumás bántalmakat.

(Fogyasztás előtt egy-két nappal tegyük napfényesebb helyre, hogy több legyen benne a C-vitamin.)

Mustármag-csíra

Kitűnő epe-és májbántalmakra, emésztési panaszok ellen, enyhíti a láz és az influenza tüneteit.

Csípős íze miatt érdemes más magok csírájával keverni.

(Állapotos nőknek ajánlott, mivel különleges enzimje a terhesség során segíti a méhlepény egészséges fejlődését. Érdemes a terhesség kilenc hónapja során, naponta egy-egy szálat elfogyasztani belőle.)

Vöröskáposzta-csíra

Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, gyulladáscsökkentő.

Fogyasztás előtti napon, a C-vitamin termelődése érdekében tegyük világos helyre!

Hogyan fogyasszuk a csíranövényeket?

Keverhetjük salátákba, kész levesekbe, krémekbe, vagy ledarálhatjuk, s vajas kenyérre kenhetjük, de húsok körítéseként is ízletesek és különlegesek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply