Napvirágok

HE20390_big napviragok

Helianthemum_nummularium_subsp_obscurum_300907A Cistus félék családjába tartoznak ezek az örökzöld levelű, mediterrán térségből származó évelők, a napvirágok (Helianthemum), amelyek májustól augusztus végéig ragyognak, és szinte világítanak a sziklakertben, a virágágyások szegélyeiben, mint a napsugár. A sötétpirostól a sárgáig, a narancsszínűtől a fehérig rengeteg fajtájuk van. Nálunk teltvirágú, gyönyörű színű hibridjeiket kínálják a szaküzletek. Érdemes telepíteni belőlük, 8-25 cm-nél nem nőnek magasabbra, télállóak (takarással a nagyobb fagyok ellen védeni kell), s minden évben megörvendeztetnek ezernyi nyíló virágjukkal.

Alacsony növekedésű, bokros habitusú örökzöld vagy félörökzöld évelő, mely egyszerű, hangsúlyosan sárgaközepű virágokkal díszít a nyár folyamán. A lapos, kerekdedszirmú virágtömeg május közepétől júliusig borítja be az elterülő, sűrű ágú törpecserjét, mely szárazságtűrő volta miatt kiválóan alkalmas sziklakertekbe is. A növény szürkészöld vagy közép-zöld, keskeny levelei átellenesen állnak, s a szárak és a szálas levelek alja fehéren molyhos. A változatos színű, időnként cirmos virágok nektárja vonzza a lepkéket és a méheket. Napos teraszokra kőedénybe is ültethető. Magassága 25-40 cm.

Gondozása

Helianthemum-‘Henfield-Brilliant’3 napviragok
Napvirágok

Könnyen nevelhető, szárazságtűrő növény, mely napos fekvést, jó vízáteresztő képességű meszes talajt igényel, de jól tűri a szikes talajokat is. Virágzás után nem árt a bokrot némileg visszametszeni. Mivel habitusa szétterülő, a töveket megfelelő távolságra ültessük egymástól. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló.

Apró, keskeny levelek alkotta zöld vagy szürkészöld levélzetével, valamint tavasz végén és nyár elején nyíló sárga, piros, rózsaszín, narancssárga, fehér vagy cirmos virágaival díszít.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply