300 euró lesz a 13. nyugdíj maximális összege

13. nyugdíj

A szlovák kormány szerdán változtatásokat hagyott jóvá az előző kormány által elfogadott 13. nyugdíjt szabályozó határozaton. Ezt az új rendelkezés szerint nem nyugdíjként, hanem állami szociális juttatásként fogják kifizetni, és ennek összege legfeljebb 300 euró lesz.

Eddig a nyugdíjasok karácsonyi kiegészítést szoktak kapni az év végén, az előző, Pellegrini vezette kormány azonban a 13. nyugdíj kifizetését hagyta jóvá, amelyre már ebben az évben sor került volna. A 13. nyugdíj összege az eredeti elképzelés szerint az egyes járadékok átlagos összegének felelt volna meg.

Az utóbbi hónapokban azonban a munkaügyi minisztérium törvénymódosítást dolgozott ki. Eszerint azok az idősek, akiknek a nyugdíja 214,82 euró alatt van, 300 eurós 13. nyugdíjat kapnak. Ez a korábbi karácsonyi kiegészítéshez képest 100 eurós pluszt jelent.

300 eurós nyugdíjjal rendelkezők, 269,34 eurós

400 eurós nyugdíjjal rendelkezők, 233,34 eurót,

500 eurós nyugdíjjal rendelkezők, 197,34 eurót kapnak

Az elmúlt évek rendszere szerint a karácsonyi kiegészítés összege 71,86 euró lett volna.

„Ha a nyugdíj vagy a nyugdíjak összege magasabb, mint a létminimum összege egy nagykorú személy számára, a 13. nyugdíj összegét egy képlet szerint határozzák meg. Minél magasabb a nyugdíj, illetve a nyugdíjak összege, annál inkább csökken a 13. nyugdíj, miközben a javaslat szerint ez nem lehet kevesebb 50 eurónál”

– állapította meg a tárca.

A 13. nyugdíjra az időskori, korkedvezményes időskori, rokkantsági, szociális és özvegyi nyugdíjban vagy árvasági ellátásban részesülő személyek jogosultak, akiknek ezt a Szociális Biztosító fizeti ki, illetve egyes szolgálati nyugdíjban részesülő személyek, akiknek a szolgálati nyugdíj kifizetését a megfelelő szervek biztosítják.

A legnagyobb összeg

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter kijelentette: a 13. nyugdíj esetében a legnagyobb összegről van szó, amit eddig rendkívüli nyugdíjként kifizettek. „Összesen több mint 300 millió euróról beszélünk. Egy átlagos nyugdíjban részesülő személy, aki körülbelül 477 eurót kap, tavaly 80 eurós karácsonyi kiegészítést kapott. Idén 205 eurós 13. nyugdíjat fog kapni” – magyarázta Krajniak azt is hozzátéve, hogy ez körülbelül 2,5-ször több, mint az eddig kapott pénz. „A 13. nyugdíjra szánt pénzösszeget oly módon osztottuk el, hogy azok, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíjuk, a legmagasabb 13. nyugdíjat kapják, azok pedig, akiknek a nyugdíja a legmagasabb, a legkisebb 13. nyugdíjat kapják. A koronavírus miatti helyzet miatt ezt a társadalmi szempontot is figyelembe akarjuk venni, hogy azokat támogassuk, akiknek a legalacsonyabbak a bevételeik” – mondta Krajniak.

Etikátlan lépés?

Peter Pellegrini volt kormányfő szerint Igor Matovič (OĽaNO) kormánya a szerdai döntésével megfosztja az időseket a 13. nyugdíjtól. „Ez egy etikátlan lépés az idősek ellen, hiszen a Sme rodina a választások előtt támogatta a 13. nyugdíj kifizetésének teljes összegét. Minden nyugdíjasnak 460 eurós időskori nyugdíjat kellett volna kapnia” – fogalmazott Pellegrini. Tudni kell azonban, hogy minden párt választási marketingfogásként értékelte a Pellegriniék által jóváhagyott 13. nyugdíj bevezetéséről döntő törvényt.

Krajniak a kormányülést követően hangsúlyozta: a 13. nyugdíj kifizetésére szánt összesen több mint 300 millió eurót úgy osztják el, hogy a legkisebb nyugdíjjal rendelkezők kapják a legmagasabb összegű 13. nyugdíjat. „A koronavírus okozta helyzet miatt ezt a társadalmi szempontot is figyelembe akarjuk venni, hogy azokat támogassuk, akiknek a legalacsonyabbak a bevételeik” – magyarázta.

Önnek ajánlott

Leave a Reply