FÖLDMÁGIA

A FöldA Föld

A Föld az otthonunk. Az ősi hagyomány szerint porból vétettünk és porrá leszünk. Felszínéről gabonát takarítunk be, zöldségeket termesztünk, gyógynövényeket gyűjtünk. Az erdők, mezők, vizek élőlényei egymás számára és az emberek részére összefüggő élelmiszerláncot képeznek. Belseje ásványi anyagokat, kőolajat rejt. A Földön élők számára az egymásrautaltság tudata, a természet harmóniája nyújt belső biztonságot, egyensúlyt. Régebben önmagáért tisztelték a Földet, Földistennő, Földanya képében ábrázolták. Ma, a 21. század hajnalán, ökológiai mozgalmak szerveződnek, hogy megvédjék bolygónkat, amelyet Gaiának, Anyánknak, Otthonunknak, Megtartónknak tekintünk. Amikor, a 20. század második felében sikerült űrhajókkal elrugaszkodnunk a felszínéről, az űrből láthattuk kék gömbjét. Létfenntartásunk nélkülözhetetlen helye, eleme ez a bolygó, s ennek minden részecskéje, a rajta lévő termőtalaj, levegője, a legutóbbi időkig csak éltető napsugarakat átengedő ózonpajzsa, a felületén fakadó édesvizű források, a folyók és a sósvizű óceánok, forró sivatagai, hegyláncai és jéggel borított, olvadás veszélyeztette északi és déli sarkai.

A Földhöz kötöttségünk, elválaszthatatlan hozzátartozásunk, évezredek óta jelen van az emberiség tudatában, mágikus és vallásos gondolkodásában.

Te, aki egészségesnek mondod magad

De nem bírsz megállni egyetlen percre sem, mert ott élsz a betondzsungelban, amely éjjel és nappal a mesterségesen előidézett elektromossággal szennyezi körülötted a teret. A készen kapható ételek és üdítő italok nem frissítenek, csak tovább hajszolnak, serkentenek, hogy újabb teljesítményeket csikarjanak ki belőled:

Állj meg, s gondolj egy maréknyi frissen felásott földre!

Keress egy erdei tisztást, menj ki a kertedbe, vagy a legközelebbi szántóföldre! Szívd be a termékeny talaj illatát. Nézd porhanyós, vagy csillogó hantjait, s lásd meg a színét, a legfehérebb agyagtól a vulkanikus vörösön keresztül a legfeketébb televényig. Ez a termékenység, a bőség, a vitaminok, a tápanyagok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlen tárháza. Lélegezz mélyen, s hallgasd magad körül a csendet. Lépj le az aszfaltról, talpad érintkezzék a fűvel, a talajjal, s megérzed, hogy mint a görög legendák Antheusza, Neked is erőt ad a Föld. Tisztábban látsz majd, és belső egyensúlyod helyreáll.

Ha beteg vagy

Keress olyan helyet, ahol teljesen sértetlen a föld, nem borítja gaz, hulladék, csak a friss, felásott, vagy megművelt talaj vesz körül. Ülj, vagy feküdj le a földre. Hunyd be a szemed, s lelki szemeiddel képzeld el, hogy a föld magába szívja a fájdalmadat, betegségedet befogadja gyötrelmeidet. Érezd a ritmusát, a lüktetését, a lélegzését. És párálló leheletét szívd be, mindaddig, amíg egy ütemre dobban vele a szíved, s egész tested megtelik energiával. Ha az égre nézel, könnyűnek érzed magad, „majd elszállsz”. Ismét hunyd be a szemed. Amikor a hűvös, mély, lágy erővel feltöltődtél, állj fel és rázd le magadról a ruhádra tapadt apró rögöket, a föld porát. Arra összpontosíts, mit érzel. Hallgass a belső hangra, amely megmondja, mit kell tenned.

Ha ágyban fekvő beteg vagy, vitess a szobádba egy földdel teli edényt, tetesd az ágyad mellé. „Kiszívja belőled a bajt”, segíteni fogja a gyógyulásodat. A cserepes szobanövény földje ugyanilyen hatású. A szívós, örökzöld borostyán elhelyezésével érhető el a legjobb hatás.

Dobd el minden gondod!

Markolj fel a tenyeredbe félmaréknyi földet és nézz bele. Sorold fel neki a legégetőbb gondjaidat, majd dobd a hátad mögé. Ne nézz hátra!

Föld-amulett

Egy négyszögletes alakú vászonra, fehér gézdarabra helyezz egy kávéskanálnyi, termőföldet (a szülőföldből egy rögöt), szorosan kösd össze, s burkold be úgy, hogy egy morzsányi se hulljon ki belőle. Tartsd magadnál, viseld a nyakadba kötve, vagy a belső zsebedben. Ha feszültség, bizonytalanság, félelem törne rád, segít eloszlatni. Megnyugtat, erőt ad.

Védelmező üvegedény

Magas, karcsú üvegpalack éppúgy lehet, mint kicsiny, egyszerű. A lényeg, hogy töltsd meg friss, tiszta termőfölddel. Egészen töltsd tele, majd jól zárd le. Tedd a bejárat közelébe, vagy az ablak mellé. Megóvja otthonodat a gonosztól.

Gyermekek védelmezése

Amikor messzire indulnak, hosszú útra kelnek, dobj utánuk egy maréknyi földet, vagy homokot. Ez távol tartja tőlük az ártó erőket.

Egykor és ma

Régen démonnak, gonosznak nevezték, ma negatív energiának tekintik az ártó szándékot, a rontást, az átkot, amellyel egy-egy embert, a házát, a családját a tönkre lehet/ett tenni, meg lehetett betegíteni.

Valaha úgy vélekedtek, a démonokat, a gonoszt megzavarja, elriasztja a föld. A feléjük dobott, útjukba kerülő apró rögöket először meg kell számolniuk, csak úgy mehetnek be a házba, vagy eredhetnek valaki nyomába. Óv minden rossztól, elhárít fejünk felől minden veszedelmet.

A föld, mivel minden élet belőle sarjad, semlegesíti az ártó erőket. „Kiszívja” az emberből a rosszat. Még a máig alkalmazott iszapos, agyagos pakolások, gyógyítási módok is ezt bizonyítják.

A Föld – anyaként bánik velünk. Ha hálátlanul, felelőtlenül tönkretesszük, mi magunk is vele pusztulunk. Ha talpalatnyi szülőföldünket elkótyavetyéljük, elszakadunk tőle, elveszítjük igazi identitásunkat, a „lelkünket”.

 (Scott Cunningham „Földmágia” könyve nyomán: hme)

Önnek ajánlott

Leave a Reply