A legolcsóbb tápanyag-utánpótlás

zöldtrágyázás legolcsóbb

A legolcsóbb tápanyag-utánpótlás a zöldtrágyázás

 Aki ősszel elmulasztotta, tavasszal vagy nyár elején, később pedig az ősz folyamán kipróbálhatja a zöldtrágyázás hatékonyságát. Amikor a zöldségfélék termesztésének a legfőbb szezonja közeledik, nemigen hagy a kertészkedő szabad, hasznosítatlan területet a kertjében. De azért elő-, vagy másodveteményként az olcsóbb zöldtrágya-félékből érdemes elhinteni egy-két maréknyi magot legalább ott, ahol például sűrű gyomkeléstől tartunk.

A legjobb – habár normális körülmények között nem most van az ideje – a könnyen kezelhető (szakboltokban kapható) talajtesztelővel megvizsgálni, mi hiányzik belőle. A savanyú kémhatású talajt meszezéssel, a többit vályog- és homokadagolással lehet javítani. Ma már kaphatók szerves ásványi műtrágyák, ezekkel is lehet pótolni a hiányzó tápanyagokat.

A legkézenfekvőbb, általánosan alkalmazható megoldás, s egyben a legolcsóbb is, a zöldtrágyázás. A kerti zsázsával is tesztelhetjük a talaj tápanyag-ellátottságát. Néhány nap alatt kihajt, s a szerint, milyen sűrűn borítja be a talajt, kiderül, honnan mosódtak ki a legjobban a tápanyagok.

Kertdoktor néven kapható már a talaj egészségi egyensúlyának megteremtésére alkalmas zöldtrágyakeverék. A rövid tenyészidejű repce, mustár, vagy pohánka gyorsan kihajt, beborítja a talajt, elnyomja a gyomokat is, valamint növeli annak humusztartalmát. A pillangósok nitrogénnel gazdagítják a talajt. A zöldtrágyaként vetett borsóféléket zöldtömegükkel, gyökereikkel együtt a talajba kell forgatni. A laza és középkötött talajra a repce, a sárga csillagfürt, a fehérhere a legalkalmasabb. Kötött talajra a kék csillagfürt, a takarmányborsó és a takarmánybükköny ajánlható. De jó a sárga mustár és a napraforgó is. A gyümölcsfák alá a pohánka bármikor elvethető. Tenyészideje csupán 100 nap. Gyomtalanítást, kapálást követően azért is célszerű, mert elnyomja a sűrűn kihajtó gyomokat, és elriasztja a fa tövében, a talajban szaporodó kártevőket, például a cserebogár-pajorokat.

Nyár elején nem kell túl nagyra nőnie a zöldtrágya-vetemények. Csak akkorára, hogy sekélyebb kapálással a talajba forgatható legyen. Ha mégis virágzásig hagynánk fejlődni, nagyobb zöldtömegét le lehet kaszálni, és a komposzthoz kell keverni.

Lágyszárú-növény kivonatok készítése

Azoknak a kedvéért, akik csak mostanában váltak olvasóinkká, az idén is felsoroljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A lágyszárú növények értékes hatóanyagai trágyalé, forrázat, vagy tea formájában a kultúrnövények (zöldségfélék, szamóca, bogyósok, virágok) ápolásában, termesztésében nagyon hasznosak lehetnek.

legolcsóbb
A pitypang, vagyis a gyermekláncfű

A növénytrágyalé a kerti növények növekedési idejében, júliusig alkalmazható a legnagyobb haszonnal. Miután tavasszal kihajtanak, zsengén, gyökerestől tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. A pitypang, vagyis a gyermekláncfű fordul elő a legnagyobb mennyiségben a házak közelében, a kertekben. 10 literes műanyag vödröt lazán töltsünk meg a gyökerestől felszedett növénnyel. Töltsük fel vízzel. Naponta legalább egyszer keverjük fel. Az erjedés habképződéssel és szaggal jár. Ez a szag teljesen azonos az istállótrágya szagával. 4-6 hét múlva, miután a habzás abbamarad, felhasználhatjuk. De csak tízszeres hígításban. Lehetőleg este öntözzük ki. Hasonlóan felhasználható a mezei zsurló, gilisztaűző varádics, fehér üröm, valamint a csalán. (Ez utóbbi csak 20:1 hígításban!) A forrázat és a tea, a kártevő rovarok, levéltetvek, különféle betegségek elleni védelemben használható természetes szerek. Ezeket a továbbiakban ismertetjük.

Önnek ajánlott

Leave a Reply