Augusztusi kertésznaptár

Szomorú a júliusi kertben számvetést készíteni. A perzselő hőség, a vízhiány mindent kiégetett. Ahol győzték öntözéssel mérsékelni naponta a növények vízigényét, ott is csak  jelképesnek mondható az augusztusi „termés”, akár zöldségről, akár gyümölcsről van szó. Minden régióban más a kép, de egyikben sem szívderítő, mindent megnyomorított, tönkretett a hosszantartó kánikula. Az utóbbi napok záporai sem tudták életre kelteni a csonttá száradt füvet, leveles zöldségeket.

De ha már megdolgoztunk érte, ne vesszen kárba semmi: dolgozzuk fel körültekintően. A szárazbabot nem elég kifejteni, meg is kell tisztítani. Az étkezésre szántat forró sütőben sterilizáljuk, hogy ha volna benne zsizsik, elpusztítsuk. A vetésre szánt mennyiséget szellős, hűvös helyen tároljuk. Ha kell, előtte (mélyhűtőbe téve) „kifagyaszthatjuk” belőle a zsizsiket. Csíraképességét nem veszíti el.
A hagymát, ha télire tároljuk, szárítsuk meg alaposan. Csak a kemény, fényes héjú, egészséges hagyma bírja ki tavaszig.

A petrezselyem gyógyító zöldjéből most alig van kert, ahol annyira szép lenne, hogy  a mélyhűtőbe bekészíthessük belőle a télirevalót. Ahol sűrűn kelt, s csak megfonnyadt, lehet, hogy az esők után magához tér, szépen megsűrűsödik. De a további hetek időjárásától függ. Van, ahol szeptember-októbertől várják a „csodát”. Újravetnek eltevési uborkát, kaprot (az is kiszáradt a legtöbb kertben).

A kisebb, vékonyabb húsú paprikákból tisztítsunk meg és csumázzunk ki annyit, hogy a téli hónapokban elegendő legyen töltött paprikának. Tíz-tizenöt darabot kettesével – hármasával egymásba csúsztatva, egyszerűen mikrotén zacskókba rakva, tegyük a mélyhűtőbe. Nincs szüksége forrázásra, előfőzésre.

Augusztusi
Gyalult tök

Apró, kemény, egészséges paradicsomból is tehetünk el így.
A legyalult tököt szintén csupán zacskózzuk, s a mélyhűtőbe tesszük.
A nyári káposztát lereszelve, tepsiben pirítva, kisebb dobozokban eltehetjük. Helytakarékos, időtakarékos megoldás: tésztára, rétesbe felhasználható a már kész, pirított káposzta, csak ki kell olvasztani, amikor szükség van rá.

Továbbra is öntözzük a zellert. Ne hagyjuk kiszáradni  az augusztusban elültetett palántákat.
A virágok még sokáig szépen viríthatnak, ha az elszáradt részeket folyamatosan eltávolítjuk a bimbók mellől. Augusztustól már ültethetők a nyár elejétől virágzó évelők, de a tavasszal virágzóak is meggyökeresedhetnek még.

A császárkorona, a fehér liliom, a pompás korbácsliliom helyét jól válasszuk meg. Megérdemlik, hogy optimális körülmények között nyithassák tekintélyes virágaikat.

Mostanáig a gyümölcsfák öntözésének rendkívüli fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Ahol erre nem volt lehetőség, s nem tudtak a virágrügyek kialakulni, jövőre még közepes termésre sem számíthatnak. Ahol még a fán van a termés, még mindig szükség van az öntözésre. De a téli almánál már leállunk az öntözéssel. Viszont folytatjuk a lisztharmat és a varasodás elleni védekezést, 2 hetes időközökben. Még mészpótlást is végezhetünk. Augusztus utolsó hetében, vagy szeptember elején az almamoly harmadik nemzedéke ellen is permetezni kell, különben ismét hullással kell számolnunk.

augusztusban
Kaliforniai pajzstetű az almán

Az utolsó permetezésekkel még védekezhetünk a kaliforniai pajzstetű és a viaszréteggel védett vértetvek ellen. Az első esetében mind a lárva, mind a kifejlett alak károsít. Ha a fák alatt bogyósokat termesztünk, akkor mindkettőn megjelenik, felülről lefelé haladva kialakítja a telepeit. Ezek hamuszürke, piszkos réteget képeznek. Mechanikusan könnyen eltávolíthatók. Akkor tudjuk vegyszerrel elérni, amikor a lárvák helyezkednek. Szerves foszforsav-észter, valamint rovarnövekedés-gátló készítményeket használunk.  A vértetvek jelenlétéről a hajtásokon, törzsön, ágakon, fehér, gyapjas váladék árulkodik. Hasonló, nehezen irtható a citrom-pajzstetű a muskátlin. Viaszbevonatuk miatt vegyszerrel nehezen férhetünk hozzájuk.

Továbbra is távolítsuk el a moníliával fertőzött gyümölcsöket, hajtásvégeket. Kis faiskolánkban öntözgessük az őszre készített alanyokat. Amikor elérik a ceruzavastagságot, a kajszival megkezdhetjük az alvószemzést.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply