Mángold, paraj, sóska

Igazi tavaszi zöldségek. Mángold, paraj, sóska. Csupa klorofill! A piacon, vásárcsarnokokban, nálunk, egész évben mégis hiánycikk a paraj „bébispenót” kivételével mindkettő.. Ha friss, nagyobb levelű parajt elvétve, kínálnak is eladásra, elképesztően drága. Nyelvünk két nevet is adott neki. Azért paraj, mert a parajfélék családjába tartozik.

Spenótnak latin neve alapján (Spinacia oleracea) hívjuk. Akinek kertje van, termessze saját fogyasztásra, vagy eladásra. Megéri. Élettani hatásai kitűnőek. Ha nincs, hiányzik, viszont sokat sem lehet belőle enni egyszerre. És van, aki nem is igen szereti. Jellegtelen ízűnek tartja. Ezért jó, ha vetünk sóskát is, ha ősszel, illetve márciusban elmulasztottuk. Ennek az étvágygerjesztő, kellemesen savanyú főzeléknövénynek újabban immunerősítő hatásait dicsérik.

A sóska (Rumex acetosa) sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat, oxálsavat és C-vitamint tartalmaz. Frissen elkészítve a gyerekek is gyorsan megkedvelik. Nemcsak tavasszal, egész nyáron dús, zsenge leveleket fejleszt a mángold (Beta vulgaris), amely a cékla rokona. Erőteljesebb ízű, mint a spenót, kicsit a sóskára is emlékeztet, de a saláta ízéből is van benne valami. Elkészítési módja nagyon változatos lehet, vitamintartalma is jelentős. Különféle fajtái vannak. Tenyérnyi leveleit tölteni is lehet. Salátaként szétültetve gyorsan nő, bokrosodik.

Levéltermését érdemes a piacon is eladásra kínálni. Átteleltethető! Töveiről tavasszal friss levelek sarjadnak. De mélyhűtőben is tárolható. Az áruházakban nálunk, mélyhűtött állapotban, csak a spenót kapható, az is különböző minőségben. Sóskát vagy mángoldot egyelőre nem kínálnak. Tehát jó, ha gondoskodunk magunkról.

Itthon kétféle mángoldot – vagy mangoldot – termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamint a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.

Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél, mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez készíthetjük el.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply