Holland crossandra

crossandra

Hatalmas narancssárga virágaival – még nem nagyon ismert – mutatós szobanövény a Hollandiában nemesített Crossandra, amelyet vágott virág helyett bátran ajándékozhatunk is, ha valakiben a dísznövények gondozása iránti kedvet, önbizalmat kívánjuk ösztönözni. Ugyanis minden különösebb hozzáértés nélkül is elérhetjük, hogy szépen „él és virul”.

Igaz, hogy nem nő 2 m magasra, mint az afrikai, vagy indiai őserdőkben, ahol félcserjeként őshonos, de cserepes szobanövénnyé szelídítve is dekoratív. Szív alakú, élénk sötétzöld levelei enyhén hullámos szélűek, ám igazi szépségét gyönyörű virágai adják, amelyek áprilistól szeptemberig folyamatosan nyílnak. Csak a hervadt, elszáradt szirmokat kell eltávolítani közben, hogy a növény a következő virágokra összpontosíthassa az erejét. Ebben az időszakban egyenletesen nedvesen kell tartani a földjét, de ügyelni kell, hogy ne álljon alatta pangó víz.

Októbertől februárig a növény nyugalmi időszakában fogjuk vissza az öntözést, mértékkel öntözzük. Tápoldatozni elegendő a növekedési időszakában, virágzás közben kéthetente.

Párásítás

A Crossandra kimondottan páraigényes növény, ezért mindenképpen párásítani kell közvetlen párásítással. Arra mindenképp figyeljünk oda, hogy csak a leveleit permetezzük vízzel, a virágokra ne kerüljön víz.

crossandraÁtültetés

A Crossandra átültetéséhez válasszunk B típusú virágföldet és végezzük el tavasszal az átültetést. A növény érzékeny a hidegre és a hideg földre, ezt vegyük figyelembe az átültetésnél is.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet februárban, fejdugvány segítségével.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. Előfordul a levélszélek besodródása és a levélhullás is. A kártevők megjelenését, valamint ezeket a tünetek általában a fűtött, száraz levegőjű szobában való tartás, vagy a hideg és nedves föld okozzák.

Önnek ajánlott

Leave a Reply